Read the Official Description

Биомеханика је интердисциплинарна област науке која се, на основу знања из анатомије и биохемије, бави механичком структуром и механичким понашањем живих система и њиховим међусобним механичким интеракцијама. Биофизички и инжењерски методолошки приступ решавању задатака подржан је великим степеном знања биолошке природе. Истраживање се врши на различитим нивоима разликовања, од микромеханике (ниво ћелија) до живих макро система (нпр. Биомеханика људи). Примене биомеханике могу се наћи у бројним областима науке и професионалних активности.

Тако осмишљена биомеханика може се применити не само у области основних истраживања, већ иу широком спектру професионалних активности - нпр. У рехабилитационој медицини, ергономији, форензичком и биомедицинском инжењерингу, спорту итд. Чешка академија наука омогућава интердисциплинарно образовање у докторским студијама у широком опсегу и усмјерено на специфичну примјену.

Студентски студијски програм је високо персонализован у складу са потребама одабране теме и фокусом. Нагласак се ставља на самосталну истраживачку активност студената у контексту сарадње у тимском раду током студија. Експерименталне објекте обезбеђују лабораторије специфичних одељења за обуку. Издавачка делатност се реализује у реномираним научним часописима. Саставни део докторских студија је активно учешће на конференцијама.


Опис критеријума за верификацију и евалуацију

Пријемни испит се спроводи пред комисијом у форми усменог разговора и испитује компетентност студента за научни рад на терену.

Одбор оцењује:

 1. Квалитет пројекта дисертације - пројекат мора имати сљедећу структуру:
  увод, књижевно истраживање, циљ / е рада и на основу врсте и тематског фокуса пројекта такође одређивање хипотеза и методологија.
  Максималан број бодова за цијелу ставку - 20 бодова.
 2. Однос теме према истраживачком фокусу радног места, а посебно стручности потенцијалног саветника и његових / њених истраживачких пројеката - мора постојати јасна доследност предложене теме и истраживачког фокуса радног места и саветничког тренера ( Кандидат се односи на специфичну тему или чак директно специфичну позицију текућег или предстојећег истраживачког пројекта, унапријед контактира потенцијалног савјетника и конзултира са њим планирани пројект дисертације, пројект посебно надограђује претходне истраживачке активности на радном мјесту).
  Информације о савјетницима могу се наћи на адреси хттпс://ис.цуни.цз/студиум/енг/сколител/индек.пхп?до=сколителе
  Максималан број бодова за цијелу ставку - 20 бодова.
 3. Претходне професионалне активности у области биомеханике - евалуиране су претходне активности везане за пројекат, по могућности издавачка дјелатност - утјецај часописа - 10 бодова, СЦОПУС - 8 бодова, ЕРИХ - 6 бодова, рецензирани часопис и активно представљање на студентској знанственој конференцији или друга научна конференција - 4 бода.
  Пун број бодова ће бити примљен од стране кандидата ако је он / она први аутор; ако је он други коаутор, он / она ће добити 75% ако је трећи коаутор, он / она ће добити 50% за одговарајућу ставку и ако је четврти или више ко-аутор ће добити 25%.
  Максималан број бодова за цијелу ставку - 10 бодова.
 4. Квалитет презентације пројекта и одговор на питања чланова одбора.
  Максималан број бодова за цијелу ставку - 10 бодова.

Сваки члан комисије оцјењује ставак 1. точком процјене у распону од 0 до 20, став 2 у распону од 0 до 20 бодова, став 3 у распону од 0 до 10 бодова, став 4 у распону од 0- 10 поена. Према томе, максимални број бодова од једног процјенитеља је 60. Аритметичка средина се израчунава из бодова које додјељују поједини чланови одбора. Заокруживање ће се извршити на најближи цео број - за вредности 0.0-0.49 према доле и за вредности 0.50-0.99 горе. Редослијед кандидата ће се одредити у складу са коначним резултатом. Минимални прихватни праг је 30 бодова.


Услови за пријем

Упис на докторске студије условљен је успјешним завршетком магистарског студија.

Метод верификације:


Препоручена литература, огледна питања

Литературу препоручују појединачни потенцијални савјетници. Ово се заснива на очекиваном фокусу дисертације и на пољу биомеханике у којој ће се радити. Тренутна листа савјетника налази се на адреси хттпс://ис.цуни.цз/студиум/енг/сколител/индек.пхп?до=сколителе (користите филтар у уносу студијског програма и унесите „Биомеханика 4БМ“). Избор потенцијалног саветника може се консултовати у Одељењу за науку или са председником Управног одбора биомеханике или са шефом специфичног одељења за обуку.


Градуате Профиле

Дипломирани докторски студиј биомеханике је добро припремљен са професионалне тачке гледишта. Он / она има знања и вјештине потребне за рјешавање научних и истраживачких питања која се односе на основна и примијењена истраживања, као и на друга подручја истраживања и развоја, гдје је укључена биомеханика. У оквиру своје специјализације дипломирани је компетентан да комуницира са научном заједницом. Такође, поседује иновативне вештине, академски и професионални интегритет и поштује етичке принципе у научном раду. Његова / њена публикацијска активност одражава способност критичке анализе као и евалуацију и синтезу нових свеобухватних идеја у области биомеханике. Дипломац је високо квалификован за специјализовано радно место у образовним установама иу државној или јавној управи.


Цареер Проспецт

Дипломци докторских студија биомеханике као интердисциплинарно поље могу наћи своју примену углавном у сфери науке и истраживања, у образовању иу области спорта, на физиотерапеутским радним местима иу акредитованим лабораторијама. Друга важна област примјене је сфера државне управе и пословне сфере, као и област стручних мишљења.

Program taught in:
енглески језик

See 1 more programs offered by Charles University Faculty of Physical Education and Sport »

Last updated January 9, 2019
Ovaj kurs je Campus based, Комбинација Online и кампус студија
Start Date
okt. 2019
Duration
4 Године
Redovne studije
Price
95,000 CZK
по академској години. Онлине пријава за пријаву: 540 ЦЗК
Deadline
apr. 30, 2019
By locations
By date
Start Date
okt. 2019
Application deadline
apr. 30, 2019

okt. 2019

Location
Application deadline
apr. 30, 2019
End Date