Read the Official Description

Студенти ће стећи свеобухватна знања и вјештине потребне за самостално истраживање и друге научне активности у квантној оптици и оптоелектроники. У складу са индивидуалним плановима студија студенти се концентрирају на тему своје тезе. Они могу наћи запослење у основним и примијењеним истраживањима на универзитетима, истраживачким институтима и индустрији. Напредак у примени оптике у бројним истраживачким областима (физика, биологија, хемија, медицина, комуникације и роботика) доводи до повећања опсега могућности запошљавања.


Програм не садржи специјализације.


Опис критеријума за верификацију и евалуацију

Пријем за студије

Пријем на студије ће бити одобрен кандидатима који:

 • доставио комплетан образац за пријаву заједно са свим обавезним прилозима пре рока,
 • они су добили дозволу за пријемни испит или су успјешно положили пријемни испит,
 • они су успјешно положили испит из језика или су добили одрицање.

Позив на пријемни испит

Позив за пријемни испит ће бити послан кандидатима који:

 • доставио комплетну пријаву заједно са својим обавезним прилозима 2,3 и 4 прије рока,
 • платио таксу за пријаву,
 • до средине маја 2019. године није добио потврду о одустајању од пријемног испита за предмет. Позив за пријемни испит доставља се преко Универзитетског електронског информационог система. Средином маја сви кандидати без одрицања добијају позив за полагање пријемног испита са Факултета за математику и физику. Ако Факултет одобри одрицање, позив престаје да важи.

Пријемног испита

Пријемни испит се састоји од два дијела, предмета и језичког. Предметни део пријемног испита је у форми дискусије о изабраном студијском програму. Комисија даје кандидату три питања која се односе на изабрани студијски програм. Комисија оцењује исправност одговора, познавање области и свеукупну спремност за докторске студије. Сваки одговор се оцењује на бинарној Пасс / Фаил скали. Кандидат мора добити три пролазне оцјене. Ако је кандидат изабрао једну од тема које је предложио факултет и добио одобрење будућег супервизора, или ако комисија прихвати напомену о теми кандидата, кандидат ће успјешно положити испит са само двије оцјене од три питања.

Пријемни испит се састоји од писменог теста који садржи 100 питања (попуњавање празнина у тексту, тј. Избор исправне речи за сваку празнину). Испит потврђује да кандидат има адекватно знање енглеског језика, тј. Најмање на нивоу Б2 Заједничког европског референтног оквира за језике (ЦЕФР). Ово је еквивалент од 50 тачних одговора.


Услови за пријем

Упис на докторске студије условљен је успјешним завршетком магистарског студија.

Метод верификације:


Правила која регулишу изузеће од пријемног испита

Услови за одрицање од пријемног испита за предмет

Пријемни испит се може одбити од кандидата који су изабрали једну од тема које је предложио факултет и која је добила одобрење будућег супервизора и за које се примењује најмање један од следећих услова:

 1. њихов рад је препознат у СВОЧ такмичењу из рачунарства, математике или наставе математике (за студијске програме из области рачунарства и математике);
 2. њихов рад је признат на чешко-словачкој студентској конференцији о физици (за студијске програме из области физике);
 3. њихов оригинални научни рад на релевантној теми је објављен, или је прихваћен за објављивање, у прегледаном медију индексираном МатхСциНет, СЦОПУС или ИСИ Веб оф Кновледге базама података;
 4. завршили су магистарски студиј из области физике, информатике или математике у академској години 2018/2019, а њихова оцјена у сваком дијелу државног завршног испита је „одлична“ или „врло добра“ (за студијске програме) у области физике, информатике и математике);
 5. стекли најмање 120 бодова у магистарском студију из области физике, информатике или математике у академским годинама 2018/19 и 2019/20, и њихову просјечну оцјену (према Кодексу изучавања и полагања испита, уметности) 8, став 13) је највише 1,5, где је 1 = „одлично“, 2 = „веома добро“, и 3 = „задовољавајуће“ (за студијске програме из области физике, информатике и математике);
 6. постигли су и друге значајне резултате који доказују њихову способност за докторске студије.

Потребно је поднијети захтјев за одрицање и доказати да подносилац захтјева испуњава неке од горе наведених услова, најкасније до 31. маја 2019. године, у случају тачака 1,2,3,5 и 6, а до 20. јуна у случају тачка 4.

Услови за одрицање од испита језика

Испитивање језика ће се одустати ако кандидат испуњава најмање један од следећих услова:

А. Апликант је провео најмање две године свог претходног образовања на средњем или универзитетском нивоу са енглеским језиком као јединим језиком наставе у једној од следећих земаља: Аустралија, Канада, Индија, Ирска, Малта, Нови Зеланд, Јужна Африка , Велика Британија или САД.

Б. Кандидат не треба да положи испит енглеског језика ако је већ положио један од следећих испита (у неким случајевима испит признајемо само са минималним резултатом или нивоом):

 • Општи испит државног језика на енглеском језику у Чешкој
 • Испит из енглеског језика на Карловом универзитету, Факултету за математику и физику
 • ТОЕФЛ (папир) - 550 бодова
 • ТОЕФЛ (компјутер) - 213 поена
 • ТОЕФЛ (интернет) - 80 бодова
 • ИЕЛТС - 6,5 поена
 • Цамбридге ЕСОЛ ЦПЕ
 • Цамбридге ЕСОЛ ЦАЕ
 • Цамбридге ЕСОЛ ФЦЕ - (Разред А, Б, Ц)
 • Цити
 • ТЕЛЦ (Европски језички цертификати) - ТЕЛЦ енглески ниво Ц1
 • УНИцерт - ниво Ц1
 • Мелаб - 77 поена
 • Испит за цертификат о познавању енглеског језика (ЕЦПЕ)
 • Тест енглеског језика за међународну комуникацију (ТОЕИЦ) - 605 бодова
 • Међународни ЕСОЛ и Говорни ЕСОЛ - Екперт ЛангуагеЦерт и Мастери ЛангуагеЦерт

Одрицање од испита језика и испуњавање једног од горе наведених услова мора се тражити прије 30. априла 2019. године (или, у изузетним случајевима, прије 30. септембра 2019. године).


Цареер Проспецт

Дипломац у овој грани студија има добро теоријско и експериментално знање квантне оптике и оптоелектронике. Он / она је у стању да спроводи независна научна истраживања и презентује добијене резултате на конференцијама иу часописним публикацијама. Дипломирани студенти могу наћи запослење у основним и примијењеним истраживањима на универзитетима, истраживачким институтима и индустрији.

Program taught in:
енглески језик

See 22 more programs offered by Charles University Faculty of Mathematics and Physics »

Last updated January 10, 2019
Ovaj kurs je Campus based, Комбинација Online и кампус студија
Start Date
okt. 2019
Duration
4 Године
Redovne studije
Price
150,000 CZK
по академској години. Онлине пријава за пријаву: 540 ЦЗК.
Deadline
apr. 30, 2019
By locations
By date
Start Date
okt. 2019
Application deadline
apr. 30, 2019

okt. 2019

Location
Application deadline
apr. 30, 2019
End Date