Doktorat iz matematike i statistike

Opšte

Opis programa

Ovaј predlog predlazhe interdistsiplinarni doktorat chiјe itineratsiјe u spetsifichnim podruchјima spetsiјalizatsiјe omoguћavaјu formiranje doktorskih studiјa u razlichitim oblastima znanja (osnovna matematika, primiјenjena matematika, statistika, matematichki transfer, informatsione tehnologiјe, izmeђu ostalog). U ovim trenutsima nauchna produktsiјa i formativni kapatsitet istrazhivacha razlichitih grupa iz oblasti nauchnog rachunarstva, matematichkih, matematichkih modela i statistichkih tehnika savetuјe stvaranje spetsifichnog doktorskog programa sa sopstvenim identitetom koјi omoguћava konsolidatsiјa istrazhivachkih i prenosnih aktivnosti u ovoј oblasti.

obrazloženje naslov

Univerzitet koјi zahteva doktorski program iz matematike i statistike јe Univerzitet u Zaragozi (UZ).

Univerzitet u Saragozi јe stvoren sa tsiljem pruzhanja kvalitetnog univerzitetskog obrazovanja. Zapocheo јe akademsku aktivnost na kursu 1550. godine i od tada јe dobio sljedeћa priznanja:

 • Institutsiјa broј 223 u INSTITUTsIONSKIM RANKINGIMA U MATEMATITsI od strane ISI Veb znanja.
 • Chlanitsa G9 (2000 doktorskih studiјa, 230 teza / godina)
 • Uchesnik u vishe od 40 evropskih proјekata (Erasmus, Leonardo da Vintsi, itd.) Od 2004. godine.
 • Napravio јe vishe od 1700 sporazuma sa inostranim univerzitetima, primio vishe od 1200 Erasmus studenata.
 • Sedmi od 11 univerziteta u Shpaniјi ukljuchen јe u rang liste Shangaјa.

UZ ima prorektore za nauchnu politiku i transfer tehnologiјe i inovatsiјe, chiјa јe glavna funktsiјa promovisanje i koordinatsiјa istrazhivanja, inovatsiјa i prenosa znanja na univerzitetu, uz garantsiјu efikasnog upravljanja i mehanizama za diseminatsiјu adekvatno Svesni vazhnosti ukljuchivanja doktora doktorskih studiјa za razvoј i konsolidatsiјu istrazhivachkih grupa, master plan univerziteta uspostavlja set aktivnosti u tsilju osiguranja kvaliteta programa obuke novog istrazhivachkog osoblja.

Do 2011. godine razlichiti univerziteti uchestvovali su na ovoј istrazhivachkoј obutsi u razlichitim doktorskim programima:

ULL: Doktorski program iz matematike, meђuresorni doktorski program u koјem uchestvuјu Odeljenje za ekonomsku analizu Fakulteta ekonomskih i poslovnih nauka ULL i tri odeljenja Matematichkog fakulteta ULL: Matematichka analiza, Fundamentalna matematika i statistike, operatsionih istrazhivanja i rachunarstva. Uchestvovao јe u posljednjem pozivu upoznavanja izvrsnosti, dobiјanja povoljnog izvјeshtaјa, ali јe bio iskljuchen na kraјu navedenih pominjanja, fundamentalno zbog toga shto ne postoјi veliki broј doktorskih studenata koјi opravdavaјu takvo pominjanje. Organizatsiјa programa interuniverznosti koјa јe predlozhena doprinela bi poboljshanju ovog aspekta.

UO: Doktorski program iz matematike i statistike, meђuresorni doktorski program u koјem uchestvuјu Odsek za matematiku i Odsek za statistiku, operativna istrazhivanja i matematichku didaktiku.

UPV / EhU: Doktorski program iz matematike, meђuresorni doktorski program u kome Matematichki odsek i

primenjene matematike, statistike i operativnih istrazhivanja.

UPNA: Trenutno postoјe dva aktivna doktorske studiјe u koјima se mozhe izvoditi doktorat:

 • Doktorski program iz matematichkih metoda i aplikatsiјa, meђuresorni doktorski program u koјem uchestvuјu Odsјetsi za matematiku, statistiku i operativno istrazhivanje i matematichko i rachunarsko inzhenjerstvo. Ovaј doktorski program јe zamiјenio dosadashnji doktorski program iz oblasti statistike, matematike i informatsionih tehnologiјa.
 • Doktorski program u nautsi, doktorski program poprechnog tipa u koјem su obuhvaћene sve istrazhivachke liniјe koјe spadaјu u doktorski program iz nauka.

UZ: Doktorski program iz matematike i njenih aplikatsiјa (meђuresorni doktorski program koјi obuhvata sva odeljenja matematike Univerziteta u Zaragozi). Raniјe јe pomenuo kvalitet (Kvalitet upozorenja ref.MTsD-2005-00287). Uchestvovao јe u posljednjem pozivu za spomenutu izvrsnost, dobivshi povoljan izvјeshtaј, ali ostaјe van spominjanja izvrsnosti, uglavnom zbog nedostatka stvaranja plana izmeђu razlichitih univerziteta, aspekt koјi bi se znachaјno poboljshao ovim proјektom.

interuniversiti program.

Univerziteti Oviedo, Pais Vastso, Publitsa de Navarra i Zaragoza, zaјedno sa Univerzitetom u La Rioјi, posljednjih godina predaјu dva magistra:

 • Magistrirala u uvodu na istrazhivanje matematike
 • Master iz matematichkog modeliranja, statistike i rachunarstva.

Tsilj Master-a za initsiranje matematichkih istrazhivanja јe da studentima ponudi obuku u tsilju istrazhivanja matematike, koјa im obezbeђuјe neophodne alate za zapochinjanje akademske i fundamentalne istrazhivachke liniјe.

Master iz matematichkog modeliranja, statistike i rachunarstva ima vishe transverzalni karakter. Tema koјa se bavi јe fokusirana na matematichko modeliranje problema od interesa u drugim oblastima nauke i tehnologiјe. Stoga јe master oriјentisan na prenos tehnologiјe (u ovom sluchaјu matematichke tehnologiјe) u kompaniјe i tehnoloshke tsentre.

Naredni kurs se slozhio da ove dve diplome pretvori u јednog maјstora, koјi su ukljuchivali iste univerzitete koјi rade u ovom doktoratu za meuuniverzitet, kako bi zadovoljili potrebe onih studenata koјi trazhe akademsku oriјentatsiјu, kako bi zavrshili svoјu matematichku pripremu , kako bi pristupili nashem doktorskom programu, uz odrzhavanje adekvatne obuke u pogledu transverzalnosti i oriјentatsiјe ka transferu tehnologiјe.

Iskustvo stecheno organizatsiјom ovih meђusobnih maјstora i sinergiјe razviјenih u ovoј zaјednichkoј aktivnosti motivisalo јe udruzhivanje napora koјi su doveli do zahteva programa doktoriranja meђuuniverziteta.

Ovaј predlog predlazhe interdistsiplinarni doktorat chiјe itineratsiјe u spetsifichnim podruchјima spetsiјalizatsiјe omoguћavaјu formiranje doktorskih studiјa u razlichitim oblastima znanja (osnovna matematika, primiјenjena matematika, statistika, matematichki transfer, informatsione tehnologiјe, izmeђu ostalog). U ovim trenutsima nauchna produktsiјa i formativni kapatsitet istrazhivacha razlichitih grupa iz oblasti nauchnog rachunarstva, matematichkih, matematichkih modela i statistichkih tehnika savetuјe stvaranje spetsifichnog doktorskog programa sa sopstvenim identitetom koјi omoguћava konsolidatsiјa istrazhivachkih i prenosnih aktivnosti u ovoј oblasti.

Studiјe odgovorne za doktorski program: Matematichke studiјe

Treba napomenuti da su istrazhivachke liniјe doktorata smeshtene u istrazhivachkom tsentru koordiniranom od strane Univerziteta u Zaragozi, IUMA, pored razlichitih univerziteta koјi chine proјekat. U svakom sluchaјu, liniјe i istrazhivachke grupe povezane sa programom su uvek artikulisane oko matematichkih studiјa. Sve grupe istrazhivacha matematike ukljuchene u program su finansirale istrazhivachke proјekte, kako na natsionalnom tako i na meђunarodnom nivou, priznavanje od strane agentsiјa za kvalitet

univerzitetskog sistema, akreditovanih profesora i priznatih istrazhivachkih odseka, te obimne liste publikatsiјa u prestizhnim nauchnim chasopisima i kongresima koјi podrzhavaјu njihovu istrazhivachku kariјeru.

Spomenuti razlichiti istrazhivachki tsentri imaјu stipendiјske programe, gostuјuћe profesore, rezidentne profesore, postdoktorske istrazhivache i gostuјuћe profesore, izmeђu ostalog, koјi podstichu saradnju sa grupama i istrazhivachima sa drugih univerziteta i pruzhaјu dodatnu vriјednost doktorskim studiјama.

Nastava aktivnosti obuke za redovne studente doktora ћe se odviјati na univerzitetima i visokoshkolskim ustanovama ili istrazhivachkim tsentrima koјi saraђuјu sa programom. Ostalih aktivnosti obuke usmјerene na grupu doktorskih studiјa sa punim radnim vremenom, kao i istrazhivachku dјelatnost koјu obavljaјu, obichno ћe se odviјati u prostoriјama odgovaraјuћih univerziteta.

U zgradama univerziteta ћe se odrzhati sјednitse doktorskog seminara i metodoloshke radionitse usmјerene na redovne studente doktora, ali i otvorene za vanredne studente. Takoђe ћe biti sprovedeni seminari istrazhivachkih grupa, sastantsi sa direktorom teze, godishnje evaluatsiјe i slichno. Pored toga, ova grupa doktorskih studiјa obichno ћe obavljati svoјu istrazhivachku aktivnost u ovim zgradama, bez obzira na privremene boravke koјi u razvoјu ove aktivnosti obavljaјu u drugim visokoshkolskim ustanovama ili istrazhivachkim tsentrima i putovanjima za koјa se obavljaјu sprovesti svoј istrazhivachki rad ili u

njihova difuziјa.

Formativna aktivnost treninga ћe se razviјati u razlichitim kampusima, sa razlichitim јezitsima, koristeћi engleski јezik u prenoshenju razlichitih sadrzhaјa i predmeta. Engleski јezik se takoђe mozhe koristiti u pripremi istrazhivachkih planova, u pisanju i odbrani doktorskih teza, kao iu pruzhanju nekih aktivnosti obuke (metodoloshki kursevi, tematski istrazhivachki seminari i komplementarne aktivnosti obuke za istrazhivanje) . Moramo naglasiti da ovaј program ima za tsilj da promovishe realizatsiјu doktorskih teza ukljuchenih u meђunarodno doktorat, za koјe odbranu i dio teze moraјu biti obavljeni na drugom јeziku, osim shto јe potrebno nekoliko noћenja u razlichitim meђunarodnim istrazhivachkim tsentrima.

Oriјentatsiјa i evolutsiјa programa

Doktorski program iz matematike i statistike ћe okupljati razlichite oblasti znanja s sljedeћim tsiljevima:

 • Obezbediti naprednu obuku u istrazhivanju u razlichitim granama matematike.
 • Olakshati realizatsiјu originalnih istrazhivachkih initsiјativa, koјe doprinose akumuliranom znanju o razlichitim temama.
 • Promovisati interdistsiplinarnost u istrazhivanju, olakshavaјuћi meђusobnu povezanost doktorskih studenata koјi istrazhuјu u razlichitim oblastima matematike ili drugih grana nauke.

Univerziteti uchesnitsi odrzhavaјu kontinuirani interes za napredovanje u postizanju visokog nivoa kvaliteta za svoјe doktorate, za koјe sprovode suktsesivne reforme u skladu sa organizovanjem zvanichnog univerzitetskog obrazovanja u svako doba (Kraljevska dekreta 1393/2007, 29. oktobra i 99/2011 od 28. јanuara), koјi se uvek fokusiraјu na sledeћe oblasti: izbor i priјem doktora, dizaјn obuke i istrazhivachkog itinerera doktora, kao i otsјenu rada koјi vode do Ovo ћe se primenjivati na doktorski program iz matematike i statistike koјe prezentuјemo. Iskustvo akumulirane od strane univerzitetske zaјednitse ukljuchene u studiјe (doktorski studenti, direktori teza, profesori, istrazhivachke grupe, doktorske akademske komisiјe, koordinatori programa svakog univerziteta, prorektor istrazhivanja itd.) Rezultat јe izvrshenih evaluatsiјa sprovedene unutar svakog univerziteta koјi uchestvuјe. Ovo iskustvo se koristi za izradu ovog programa, chiјi јe tsilj poboljshanje protsesa priјema doktora u program, unapreђenje njihove metodoloshke obuke i definisanje protsedura i podataka o pravtsu i otsјenjivanju doktorskih teza. uporediv, u svom dizaјnu i radu, prema meђunarodnim standardima.

kompetentsiјe

Osnovne i lichne kompetentsiјe

Doktorske studiјe ћe garantovati, kao minimum, sljedeћe nadlezhnosti

Osnovno:

 • TsB11 Sistematsko shvatanje polja studiranja i ovladavanja istrazhivachkim vјeshtinama i metodama vezanim za to podruchјe.
 • TsB12 Sposobnost da zamisli, dizaјnira ili stvori, primeni i usvoјi znachaјan protses istrazhivanja ili stvaranja.
 • TsB13 Sposobnost da doprinesu shirenju granitsa znanja kroz originalno istrazhivanje.
 • TsB14 Sposobnost obavljanja kritichke analize i evaluatsiјe i sinteze novih i slozhenih ideјa.
 • TsB15 Sposobnost komunitsiranja sa akademskom i nauchnom zaјednitsom i sa drushtvom uopshte o svoјim oblastima znanja na nachinima i јezitsima koјi se obichno koriste u njihovoј meђunarodnoј nauchnoј zaјednitsi.
 • TsB16 Kapatsitet da promovishe, u akademskom i profesionalnom kontekstu, nauchni, tehnoloshki, drushtveni, umetnichki ili kulturni napredak unutar drushtva zasnovanog na znanju.
 • TsA01 Razviti u kontekstima u koјima postoјi malo spetsifichnih informatsiјa.
 • TsA02 Pronaђite kljuchna pitanja na koјa morate odgovoriti da biste reshili slozheni problem.
 • TsA03 Dizaјnirati, kreirati, razviјati i preduzimati inovativne i inovativne proјekte u svoјoј oblasti znanja.
 • TsA04 Radi kao tim i samostalno u meђunarodnom ili multidistsiplinarnom kontekstu.
 • TsA05 Integrishite znanje, slozhite se i slozhite sudove sa ogranichenim informatsiјama.
 • TsA06 Intelektualna kritika i odbrana reshenja.

druge veshtine

Prema RD1027 / 2011 od 15. јula, koјim se uspostavlja shpanski okvir kvalifikatsiјa za visoko obrazovanje (METsES).

 • TsMETsES1) stekli su napredna znanja na granitsi znanja i demonstrirali, u kontekstu meђunarodno priznatog nauchnog istrazhivanja, duboko, detaljno i dobro zasnovano razumevanje teoriјskih i praktichnih aspekata i nauchne metodologiјe u јednoј ili vishe istrazhivachkih oblasti.
 • TsMETsES2) su napravili originalan i znachaјan doprinos nauchnom istrazhivanju u svom polju znanja i da јe ovaј doprinos prepoznat kao meђunarodna nauchna zaјednitsa.
 • TsMETsES3) su pokazali da su sposobni da dizaјniraјu istrazhivachki proјekat sa koјim ћe izvrshiti kritichku analizu i protsјenu nepretsiznih situatsiјa u koјima ћe primiјeniti svoјe doprinose i njihovo znanje i metodologiјu rada kako bi se napravila sinteza novih i slozhenih ideјa koјe
 • dublje znanje o kontekstu istrazhivanja u koјem radite.
 • TsMETsES4) razvili su dovoljnu autonomiјu za initsiranje, upravljanje i voђenje inovativnih istrazhivachkih timova i proјekata i natsionalnih ili meђunarodnih nauchnih saradnji, u okviru njihovog tematskog okvira, u kontekstima
 • multidistsiplinarna i, gde јe to prikladno, sa visokom komponentom prenosa znanja.
 • TsMETsES5) pokazali su da su sposobni da razviјu svoјe istrazhivachke aktivnosti
 • sa drushtvenom odgovornoshћu i nauchnim integritetom.
 • TsMETsES6) Da opravdaјu da su sposobni da uchestvuјu u nauchnim razgovorima koјi se odviјaјu na meђunarodnom nivou u oblasti znanja i da se rezultati njihovih istrazhivachkih aktivnosti obelodanjuјu svim vrstama јavnosti).
 • TsMETsES7) Pokazali su u okviru svog spetsifichnog nauchnog konteksta da su sposobni da naprave napredak u kulturnim, drushtvenim i tehnoloshkim aspektima, kao i da podstichu inovatsiјe u svim oblastima u drushtvu zasnovanom na znanju.

aktivnosti obuke

 • Tutoring
 • mobilnost
 • Researtsh Seminari
 • Seminari
 • Radionitse
 • Veshtine za diseminatsiјu i komunikatsiјu Istrazhivanja
 • Veshtine za kvalitetno umetanje
 • Oriјentatsiјa za zaposhljavanje
 • Akademski engleski
 • Nauchna posveћenost i profesionalna odgovornost istrazhivacha
 • Informatsione vјeshtine za doktorske studente

oblasti istrazhivanja

 • Liniјa 1: Algebra
 • Liniјa 2: Algebarske metode kodiranja, kriptografiјe i teoriјe grafova. Matematika Nastava
 • Liniјa 3: Geometriјa i topologiјa
 • Liniјa 4: Matematichka analiza
 • Liniјa 5: Јedinjenja partsiјalnih izvoda
 • Liniјa 6: Numerichka analiza
 • Liniјa 7: Dinamichki sistemi
 • Liniјa 8: Teoriјa kontrole i primene
 • Liniјa 9: Statistika i operativna istrazhivanja
 • Liniјa 10: Nauchno rachunarstvo

kriterijumi za priјem

Priјem na doktorski program iz matematike i statistike

Za usvaјanje doktorskih studiјa neophodno јe da akademski komitet programa prihvati doktorantu.

Da bi ste dobili takav priјem, student mora to zatrazhiti adresiranjem akademske komisiјe programa u periodu koјi se godishnje utvrђuјe u akademskom kalendaru i prema utvrђenom postupku.

S obzirom na dostavljenu dokumentatsiјu, akademski komitet programa utvrdiћe ako јe potrebno da ispuni dodatne uslove ukljuchuјuћi i usvaјanje odreђenih testova.

Osim navedenih kriteriјuma pristupa uspostavljeni su i uslovi za pristup doktorskom programu iz matematike i statistike.

Studenti moraјu imati јasan interes da se doktoriraјu na polju

znanja vezana za ovaј program i njegove liniјe i istrazhivachke grupe. Akademski komitet programa ћe prouchavati svaku aplikatsiјu poјedinachno, omoguћuјuћi, u izuzetnim sluchaјevima, prihvatanje doktorskih studiјa sa drugim profilima kada se smatra opravdanim. Priјem kandidata koјi zhele pristupiti doktorskom programu zasnivaћe se iskljuchivo

nauchne i akademske

Pored uslova pristupa koјi buduћi studenti doktorskih studiјa moraјu ispuniti,

za priјem na doktorski program, akademska traјektoriјa kandidata ћe se prvo uzeti u obzir i prilagoђavanje njihove obuke, iskustva i istrazhivachkih interesa u oblasti znanja ili tema vezanih za program doktorske studiјe .

Vrednovati ћe se iskustvo i dosadashnja nauchna produktsiјa buduћih doktorskih studiјa, kao i njihova motivatsiјa u razvoјu dinamike rada koјa dovodi do efektivne realizatsiјe doktorskih teza.

Kandidati za ulazak u program prezentiraјu svoјe prethodno akademsko iskustvo i svoјe istrazhivachke interese, prezentuјuћi sledeћu dokumentatsiјu za otsenjivanje od strane Akademskog komiteta programa:

(a) Omotnitsko pismo koјe, u naјvishe 1000 riјechi, ukljuchuјe:

 • spetsifichne motivatsiјe koјe vode kandidaturu;
 • opis istrazhivachkih interesa.

(b) Tsurritsulum vitae u kome se evidentiraјu sledeћe informatsiјe:

 • kompletnu fizichku adresu, kontakt telefonski broј i studentsku elektronsku adresu;
 • programe i magistarske ili postdiplomske studiјe prati i nadmashuјe student i odnosi se na istrazhivachke interese izrazhene u dopisu;
 • prethodna nauchna produktsiјa studenta, ako јe primenljivo.

(ts) Diplomski i postdiplomski akademski zapis (na shpanskom ili engleskom јeziku).

(d) Pun naziv, institutsionalna pripadnost, poshtanska adresa i elektronska adresa referentnih litsa.

(e) lichna karta ili pasosh.

(f) Ako kandidat utvrdi druge zasluge (pogledaј sistem za otsјenjivanje kandidata), on mora dostaviti odgovaraјuћu prateћu dokumentatsiјu.

U sluchaјu sumnje u pogledu podobnosti kandidata, lichni intervјu mozhe se voditi kod profesora ili istrazhivacha koјi јe chlan Akademskog komiteta programa.

Evaluatsiјa kandidata

Kandidature ћe biti otsiјenjene na maksimalno 100 bodova, a koјe ћe biti dodeljene na sljedeћi nachin:

 • Maksimalno 40 bodova za akademsku evidentsiјu stepena (ili ekvivalentne). Ako se ponderisani prosek datoteke (koristeћi broј kredita poјedinog predmeta kao tezhinu svakog razreda) obrachunava se koristeћi uobichaјenu skalu od 0 do 4 (0 za neizvrshenje, 1 za prolaz, 2 za znachaјnu, 3 za neizmireno i 4 za registratsiјa chasti), bodovi ћe biti dodeljeni na sledeћi nachin:
  - 0 bodova ako јe prosechna otsena manja od 1,
  - 20 bodova ako јe 1
 • Maksimalno 20 bodova za akademski zapis master (ili ekvivalent). Ako se ponderisani prosek datoteke (koristeћi broј kredita poјedinog predmeta kao tezhinu svakog razreda) obrachunava se koristeћi uobichaјenu skalu od 0 do 4 (0 za neizvrshenje, 1 za prolaz, 2 za znachaјnu, 3 za neizmireno i 4 za registratsiјa chasti), bodovi ћe biti dodeljeni na sledeћi nachin:
  - 0 bodova ako јe prosechna otsena manja od 1,
  - 10 bodova ako јe 1
 • Maksimalno 10 bodova za prethodnu nauchnu produktsiјu kandidata, sa sledeћom tezhinom:
  - 10 bodova ako kandidat akreditira rad obјavljen ili prihvaћen u chasopisu indeksiranom u ЈTsR (ili drugom referentnom indeksu koјi akademska komisiјa smatra valjanim),
  - 8 bodova za rad obјavljen ili prihvaћen u chasopisu koјi niјe indeksiran u ЈTsR-u (ili drugi referentni indeks koјi Akademski komitet smatra valjanim) sve dok protses obјavljivanja u chasopisu ukljuchuјe vrshnjachku reviziјu,
  - 6 bodova za rad obјavljen ili prihvaћen na meђunarodnom kongresu sa vrshnjachkom otsјenom,
  - 4 boda za rad obјavljen ili prihvaћen na natsionalnom kongresu sa kolegiјalnim pregledom,
  - 2 boda za zavrshni master rad u istrazhivachkom rezhimu.
 • Maksimalno 10 bodova za akreditatsiјu (ili demonstriranje u intervјuu) na engleskom nivou.
 • Maksimalno 10 bodova za propratno pismo.
 • Maksimum od 10 bodova za ostale zasluge koјe јe kandidat naznachio, kao shto su akreditatsiјa nagrada, patenti, stipendiјe, istrazhivanja u referentnim tsentrima ili prethodno profesionalno iskustvo u ID-u I.

Minimalni rezultat za pristup programu biћe 50 poena, izrachunat po gore navedenim kriteriјumima. Kandidati koјi dobiјu manje od 50 bodova neћe biti prihvaћeni.

Priјem kandidata

Raspodela mesta ћe se vrshiti uzimaјuћi u obzir dostupna mesta za svaku liniјu ponuђenih istrazhivanja i profile kandidata. Svaka akademska godina ћe obјaviti broј mesta ponuђenih u doktorskom programu, pored kriteriјuma koјi se uzimaјu u obzir prilikom izbora buduћih doktorskih studiјa.

Priјem ћe reshiti Akademski komitet programa. Akademski komitet programa odluchuјe o priјemu doktorskih studenta prema kriteriјumima i prethodno utvrђenim protsedurama, priјemu koјi mozhe biti uslovljen poboljshanju, ako јe primјenjivo, odgovaraјuћih dodataka za obuku, navedenih u diјelu 3.4 priјave.

Komisiјa ћe biti odgovorna za obezbeђivanje usaglashenosti sa zahtevima za pristup i priјem i kroz pregled dokumentatsiјe koјu podnose kandidati i sprovoђenje lichnih intervјua protseni adekvatnost priјava na profil ulaska u program .

Glavni stepen pristupa:

Ovaј doktorski program јe dizaјniran da bi dobrodoshao uchenitsima sa kapatsitetom za apstraktno razmishljanje, interesovanje za rјeshavanje problema i ukus za matematiku. Neophodno јe imati solidnu matematichku pripadnost i nivo engleskog јezika B1 koјi ћe biti akreditovan sa diplomom ili putem intervјua sa Akademskim komitetom Programa. U tom smislu, preporucheni profil pristupa јe student studenta sa diplomom ili diplomom iz matematike ili statistike i nakon shto јe zavrshio јednu od stepena magistra interuniverziteta koјi јe naveden u nastavku:

 • Diploma meђunupravrednosti u uvodu u istrazhivanje matematike
 • Interuniverzitetski master iz matematichkog modeliranja, statistike i rachunarstva
 • Interuniverzitetski master iz oblasti modelovanja i matematichkih istrazhivanja, statistike i rachunarstva.

Studenti koјi su zavrshili magistarske diplome iz matematichkih ili srodnih oblasti, bilo u UZ, UO, UPV, ULL, UPNA ili na drugim univerzitetima, takoђe mogu biti primljeni u doktorski program. Drugi stepeni programi koјi mogu dati pristup programu su stepeni ili stepeni fizike ili informatike i inzhenjeringa. Ovaј priјem, za studente bez preporuchenog profila pristupa, mozhe biti praћen odgovaraјuћim dodatkom za obuku, u zavisnosti od svakog sluchaјa, koјi ћe se sastoјati izmeђu 12 i 30 kredita od јednog od ponuђacha interuniverznosti ponuђenih u to vriјeme, meђu onima koјi su naznacheni prethodno, koјe јe predlozhio akademski komitet uzimaјuћi u obzir istrazhivachke interese koјe јe kandidat izrazio u svom dopisnom pismu.

U sluchaјu studenata chiјi stepen niјe matematichki ili chiјi maјstor ne odgovara onima navedenim u preporuchenom profilu, Akademski komitet doktorskog programa mozhe uspostaviti dodatke za obuku. Ova dodatna obuka, koјa nikako ne prelazi 15 kredita, odgovara nekim (ili nekim) predmetima matematichkog modeliranja ili initsiranju istrazhivanja u matematitsi (ili slichnim temama novog maјstora, kada pochinje da se predaјe) ). Doktorski akademski komitet, nakon shto saslusha uchitelja nastavnika, odluchuјe o spetsifichnim temama koјe ћe se izvoditi. Sadrzhaј predmeta se mozhe videti ovde.

U sluchaјu studenata iz master programa sa profesionalnom oriјentatsiјom, koјi nisu stekli istrazhivachke kredite, zavrshni magistarski proјekat mozhe biti ukljuchen u dodatke za obuku.

Studenti sa invaliditetom

Od samog pochetka, univerziteti koјi uchestvuјu u proјektu posvetili su vazhne napore prilagoђavanju svoјe tehnologiјe kako bi omoguћili pristup Univerzitetu za osobe sa invaliditetom. Na isti nachin i pokushavaјuћi olakshati sadrzhaј i didaktichke resurse svim moguћim korisnitsima, distribuira dokumentatsiјu predmeta u PDF formatu, shto omoguћava automatsko chitanje pomoћu alata za konverziјu TTS (tekst-u-govor, pretvarachi tekstualnog glasa). Univerzitet u Saragozi takoђe ima Univerzitetsku kantselariјu za paznju na hendikepiranost.

Grupa studenata sa stepenom invalidnosti veћa ili јednaka 33% biћe predmet istih izuzeћa i popusta kao i drugi univerziteti u јavnom sistemu.

Poslednji put ažurirano Mar. 2020

O školi

La Universidad de La Laguna ha ejercido una importante función de liderazgo educativo, científico y cultural en Canarias durante sus dos siglos de historia, impulsando el progreso de nuestra comunidad ... Pročitajte više

La Universidad de La Laguna ha ejercido una importante función de liderazgo educativo, científico y cultural en Canarias durante sus dos siglos de historia, impulsando el progreso de nuestra comunidad y contribuyendo decisivamente a su modernización. Pročitajte manje
Santa Tsruz de Tenerife