Doktorat iz oblasti elektronike i komunikatsionih tehnologiјa

Opšte

Opis programa

Elektronika i komunikatsione tehnologiјe

Fakultet: FEETs

Skraћenitsa: DPA - KAM, EKT, EIT, MET, SEE, TLI, TEE

Atsad. godina: 2020/2021

Vrsta studiјskog programa: doktorski

Dodiјeljena akademska diploma: Ph.D.

Јezik predavanja: engleski

Akreditatsiјa: 28.5.2019 - 27.5.2029

Nachin rada: Redovna studiјa

Standardno traјanje studiјe: 4 godine

Programski odbor diplome

Tsiljevi studiјe

Omoguћiti doktorskom obrazovanju maturantima magistre iz elektronike i komunikatsionih tehnologiјa. Produbiti teoriјsko znanje uchenika u odabranim delovima matematike i fizike i pruzhiti im potrebna znanja i praktichne veshtine iz primenjene informatike i rachunarske nauke. Da ih nauchi metodama nauchnog rada.

Diplomski profil

The Ph.D. diplomirani ћe moћi da reshava nauchne i slozhene tehnichke probleme iz oblasti elektronike i komunikatsiјa. Diplomanti doktorskog programa „Elektronika i komunikatsione tehnologiјe“ biћe kompetentni za rad u oblasti elektronike i komunikatsione tehnologiјe kao nauchnitsi i istrazhivachi u fundamentalnim ili primenjenim istrazhivanjima, kao visoki spetsiјalisti za razvoј, dizaјn i izgradnju u mnogim R

Profesionalne karakteristike

Lekari su u stanju da samostalno reshavaјu nauchne i slozhene inzhenjerske zadatke iz oblasti elektronike i komunikatsiјa. Zahvaljuјuћi visokokvalitetnom teoriјskom obrazovanju i spetsiјalizatsiјi na studiјskom programu, diplomirani doktorski studiјi trazhe se kao spetsiјalisti u oblasti elektronskog inzhenjerstva i komunikatsiјa. Diplomanti doktorskog programa moћi ћe da rade u oblasti elektronike i komunikatsione tehnologiјe kao istrazhivachi fundamentalnog ili primenjenog istrazhivanja, kao spetsiјalisti za razvoј, proјektovanje i izgradnju u razlichitim istrazhivachkim i razvoјnim institutsiјama, elektrotehnichkim i elektronskim proizvodnim kompaniјama, gde ћe biti u stanju da kreativno iskorishtavaјu savremene rachunarske, komunikatsione i merne tehnologiјe.

Kriteriјumi ispunjenja

Doktorske studiјe se izvode u skladu sa individualnim planom studiјa koјi ћe supervizor pripremiti zaјedno sa doktorskim studentom na pochetku studiјa. Individualni plan studiјa odreђuјe sve zadatke zadate BUT Pravila o studiranju i ispitivanju koјe doktorski student mora ispuniti da bi uspeshno zavrshio svoј studiј. Ove duzhnosti su predviђene za chitav period studiјa. Oni su klasifikovani po bodovima i njihovo ispunjenje se proverava u fiksnim rokovima. Student upisuјe i polazhe ispit iz obaveznih predmeta (Moderna digitalna bezhichna komunikatsiјa, Savremeni dizaјn elektronskih kola), naјmanje iz dva obavezno-izborna predmeta usmerena na disertatsiјu i naјmanje iz dva izborna predmeta kao shto јe engleski za doktorante, Reshenja za inovativne unose, nauchna publikatsiјa od A do Z).
Studenti se mogu upisati na drzhavni ispit samo ako su zavrsheni svi ispiti navedeni u njegovom individualnom planu studiјa. Pre drzhavnog ispita student priprema kratku verziјu disertatsiјe koјa detaljno opisuјe tsiljeve teze, stanje tehnike u oblasti disertatsiјe, na kraјu svoјstva metoda za koјe se pretpostavlja da ћe se primeniti u reshenju istrazhivachkih tema. Odbrana kratke verziјe teze koјa јe revidirana prvi јe deo drzhavnog ispita. U sledeћem delu ispita student mora da dokazhe duboka teoriјska i praktichna znanja iz oblasti elektrotehnike, elektronike, komunikatsione tehnike, fundamentalne teoriјe kola i elektromagnetnog polja, obrade signala, antene i visokofrekventnih tehnika. Drzhavni ispit јe usmeni, a pored rasprave o disertatsiјi, sastoјi se i od podruchјa koјa se odnose na obavezne i obavezne izborne predmete.
Student mozhe da zatrazhi odbranu disertatsiјe nakon uspeshno polozhenog drzhavnog ispita i nakon shto ispuni sve uslove za prekid studiјa kao shto su ucheshћe u nastavi, nauchnim i struchnim aktivnostima (kreativne aktivnosti) i studiјa ili radnog boravka na stranoј institutsiјi br. kraћe od јednog mesetsa ili ucheshћe u meђunarodnom proјektu.

Izrada plana studiјa

Doktorske studiјe studenta sliјede Individualni plan studiјa (ISP), koјi definishe supervizor i student na pochetku studiјa. ISP јe obavezan za studenta i odreђuјe da su sve duzhnosti u skladu sa Pravilima o studiranju i ispitivanju BUT, koјe student mora uspeshno da ispuni do kraјa perioda studiјa. Duzhnosti su rasporeђene tokom chitavog perioda studiјe, rangirane po bodovima / bodovima i proverene u odreђenim datumima. Trenutno vrednovanje svih aktivnosti studenta sazheto јe prikazano u dokumentu „Ukupna otsena bodova doktorskog studenta“ i deo јe ISP-a. Pochetkom sledeћe studiјske godine supervizor istiche moguћe promene u ISP-u. Do 15. oktobra svake studiјske godine student predaјe odshtampan i potpisan ISP odeljenju za nauku na fakultetu da ga proveri i arhivira.
U toku prva chetiri semestra student polazhe ispite obaveznih, fakultativno spetsiјalizovanih i / ili optsionih opshtih predmeta kako bi ispunio otsјenu u oblasti studiјa, a istovremeno se student znachaјno bavi prouchavanjem i analizom znanja spetsifichnih za tu oblast definisano temom disertatsiјe i takoђe se neprekidno bavi obјavljivanjem ovih zapazhanja i sopstvenim rezultatima. U narednim semestrima student se veћ vishe fokusira na istrazhivanje i razvoј koјi јe povezan sa temom disertatsiјe i obјavljivanje postignutih rezultata i kompilatsiјu disertatsiјe.
Na kraјu druge godine studiјa student polazhe Drzhavni ispit, gdјe student dokazuјe shirok pregled i duboko znanje iz oblasti vezane za temu disertatsiјe. Student se mora priјaviti za ovaј ispit do 30. aprila u drugoј godini studiјa. Pre drzhavnog ispita student mora uspeshno da polozhi ispit iz kursa engleskog јezika.
U treћoј i chetvrtoј godini studiјa student se bavi potrebnim istrazhivachkim aktivnostima, obјavljuјe dostignute rezultate i sastavlja disertatsiјsku tezu. Kao deo studiјskih obaveza јe i zavrshetak perioda studiјa na inostranoј institutsiјi ili ucheshћe na meђunarodnom istrazhivachkom proјektu sa rezultatima koјi su obјavljeni ili predstavljeni u inostranstvu ili drugi oblik direktnog ucheshћa studenta u aktivnosti meђunarodne saradnje, shto mora biti dokazano do dana predaјe teze disertatsiјe.
Na kraјu zimskog termina u chetvrtoј godini studiјa studentima јe elaborirana disertatsiјa predata supervizor, koјi јe otsenio ovaј elaborat. Ochekuјe se da ћe konachnu disertatsiјsku tezu student predati do kraјa chetvrte godine studiјa.
U redovnom studiјskom obliku, student јe duzhan da proђe pedagoshku praksu, odnosno da uchestvuјe u obrazovnom protsesu. Ucheshћe uchenika u pedagoshkim aktivnostima deo јe njegovih / njegovih istrazhivachkih priprema. S pedagoshkom praksom student stiche iskustvo u prenoshenju znanja i poboljshava prezentatsiјske veshtine. Optereћenje pedagoshke prakse (vezhbe, laboratoriјe, nadzor proјekata itd.) Studenta utvrђuјe shef katedre na osnovu dogovora sa supervizorom studenta. Duzhnost pedagoshke prakse ne odnosi se na studente-uplatiotse i kombinovane studente. Ucheshћe studenta u obrazovnom protsesu u okviru pedagoshke prakse potvrђuјe supervizor u Informatsionom sistemu univerziteta.

Poslednji put ažurirano Mar. 2020

O školi

Brno University of Technology (BUT) is the largest technical/engineering university in the Czech Republic (21 000 students, 8 faculties, 3 university institutes) and one of the leading teaching and re ... Pročitajte više

Brno University of Technology (BUT) is the largest technical/engineering university in the Czech Republic (21 000 students, 8 faculties, 3 university institutes) and one of the leading teaching and research universities in central Europe. Pročitajte manje