Read the Official Description

Електротехника и комуникација

Електроника и комуникација

Скраћеница: ЕКТ-ППА

Дужина студије: 4 године

Програм: Електротехника и комуникација

Факултет: Електротехнички факултет и комуникације

Академска година: 2019/2020

Начин студирања: редовно, комбиновано

Профил филма:

Студијски програм доктора пружа специјализовано универзитетско образовање дипломцима претходног мастер студија из области електронике и комуникационих технологија. Студенти се образују у разним областима теоријске и примењене електронике и комуникационих техника. Ученици продубљују своје теоријско знање о вишој математици и физици, а стекну и познавање примењене информатике и рачунарске технике. Они имају могућност да производе научне радове.

Кључни исходи учења:

Студенти се образују у разним областима теоријске и примењене електронике, комуникационих техника, телеинформатике, електроенергетике и електронике, микроелектронике и технологије, технике аутоматизације и мерења, на крају биомедицинске електронике и биокибернетике.

Завршни државни испит:

Државни испит се састоји од усменог испита и одбране теме. Садржај испита је усклађен са Пх.Д. тему и на индивидуални студијски програм студента.

Курс студија:

Студиј докторског студија одвија се у складу са индивидуалним планом студирања, који описује студијске и научне активности у складу са предложеном докторском дисертацијом, студијске стипендије (које могу бити у иностранству), утврђене минималне наставне обавезе и друге одговорности. Индивидуални план студије припрема супервизор.
Испуњење студијског блока појединачног плана завршава се похађањем специјалистичких курсева и полагањем прописаних испита. На крају студијског блока докторанд пролази државни испит са презентацијом главних тачака будуће докторске дисертације (писани извјештај).

Успешан завршетак државног испита је предуслов за излагање и одбрану докторске дисертације. Ова теза је резултат решења одређеног научног задатка; доказује способност доктораната да самостално креира свој рад и да садржи оригинална достигнућа научног рада које је објавио аутор дисертације или резултате прихваћене за објављивање. Докторска дисертација мора да садржи оригиналне нове налазе. Презентацију и одбрану рада врши Одбор за одбрану докторске тезе и отворен је за јавност. На основу редовног завршетка студија на докторату. Програм, степен "доктор" (скраћено "докторат") је стекао Brno University of Technology .

Професори професије са примјерима:

Лекари су способни да решавају научне и сложене техничке задатке из области електронике и комуникација. Шири темеље и дубока теоријска основа студијског програма доносе високу прилагодљивост и високу квалификацију доктора у највећем броју захтева за њихову будућу креативну праксу у свим областима електронског инжењерства и комуникација.

Лекари су компетентни да раде као научници и истраживачи у многим областима основног истраживања или истраживања и развоја, као високи стручњаци у областима развоја, пројектовања, изградње и примене у многим институцијама, компанијама и организацијама електричног и електронског истраживања , развој и индустрију као у областима комуникација и услуга преноса података и система, укључујући и посебне државне институције. У свим овим гранама, они су у стању да раде и као водећи научни, истраживачки и развојни или технички менаџери. Супервизор филијале: проф. Инг. Др Алеш Прокеш

Објављене теме докторског студијског програма:

Напредна дијагностика и локализација кратког споја и микро кратког споја у малим моторима

Циљеви предложеног пројекта су истраживање могућности откривања и локализације кратких спојева и микро кратких спојева у намотају малих мотора. Микро краткоспојање узрокује електромагнетне сметње које се преносе у слободни простор или се уводе у мрежу за напајање. У концепту детекције и локализације ових кварова је добро узети у обзир следеће приступе: мерење антене; откривање кварова у магнетном пољу мотора и праћење дистрибуције тестираног мотора у широком опсегу фреквенција.

Даље, потребно је класификовати утицај кратких спојева и микро кратких спојева у широком опсегу електромагнетних сметњи. Штавише, за овај тип детекције интерференције може се користити спектрална густина снаге мотећег сигнала. Имајте на уму да таква мерења треба урадити нормално коришћеним мерним уређајима, нпр. Анализатором ниских трошкова или осцилоскопом. Коначно, развити и увести једноставну методологију за мерење и класификацију кратког споја и микро кратког споја у малим моторима.

Методологија класификације мора бити веома једноставна за кориштење и мора пружити јасне резултате. Такође треба развити једноставну методологију за локализацију позиције кратког споја. Прецизност и резолуција предложене методологије морају бити минималне за сваку фазу навијања мотора. Дизајн и развој једноставног уређаја за микро кратки спој у малим моторима мора бити део цјелокупног пројекта Пх.Д. Тутор: Дриновскы Јири, Инг., Пх.Д.

Напредни модели ЕМИ филтера

Пројекат је фокусиран на анализу једнофазних ЕМИ филтера. Анализа мора бити усредсређена на неизвесну завршну обраду ЕМИ филтера. Прекид има доминантан утицај на губитак убацивања филтера, а такође на тако називе перформансе "најгорег случаја". Резултати ће бити проверени великим бројем мерења, као и неколико математичких анализа. За ове анализе биће дизајнирани тачни модели филтера. Тутор: Дриновскы Јири, Инг., Пх.Д.

Тачна референца напона за аутомобилске апликације

Овај рад је фокусиран на проналажење нових принципа и оптимизацију постојећих кола које се користе за стварање референтног напона. Генератор референтног напона ће се користити у аутомобилским апликацијама. Специфичности аутомобилских примена су широки температурни опсег (-50 ° Ц до 200 ° Ц) и ниска осетљивост на мијешајуће сигнале. Жељени температурни опсег захтева вишу температуру. Део овог рада је реализација предложеног новог генераторског референтног напона као тестног чипа и детаљних мјерења постигнутих параметара и имунитета на поремећаје. Тутор: Дриновскы Јири, Инг., Пх.Д.

Анализа и моделирање преноса у дигиталној телевизији друге генерације која користи технику просторне разноврсности

Следећа генерација стандарда земаљског дигиталног видео емитовања (ДВБ-Т2) укључује опцију кориштења техника преноса просторне разноврсности са више улазних и појединачних излаза (МИСО). Ова дисертацијска теза се фокусира на истраживање и анализу преноса сигнала у другој генерацији земаљског дигиталног телевизијског стандарда (ДВБ-Т2 / Т2-Лите) користи технике преноса просторне разноврсности МИСО и у будућности МИМО. Предуслов такве анализе је стварање одговарајућег симулационог модела, омогућава симулацију и анализу преноса сигнала који узима у обзир размножавање мултипатха са селективним замрачењем и подесиве системске параметре блокова предајника и пријемника. Такође се разматра могућност верификације теоријских (симулационих) резултата мерењем било у стварном окружењу или у лабораторијским условима. Главни циљ овог рада је дефиниција утицаја параметара система на брзину грешке битова (БЕР) и на квалитет преноса сигнала. Може се узети у обзир и могућност коегзистенције са мобилним услугама (које пружа ЛТЕ / ЛТЕ-А) у заједничком опсегу фреквенција. Тутор: Полак Ладислав, Инг., Пх.Д.

Анализа и симулација преносног дигиталног телевизијског преноса

Докторска дисертација је фокусирана на анализу преноса дигиталне телевизије у новим стандардима ДВБ-Т2 Лите (Дигитал Видео Броадцастинг - 2нд Генератион Террестриал) и НГХ (Нект Генератион Хандхелд). Предуслов успешне анализе је дизајн практичног симулационог модела преноса и дигиталне модулације са опционим параметрима сваког блока и верификацијом модела реализацијом експерименталних мјерења. Модел канала преноса би требало да буде пројектован са могућношћу пријема на више улаза и симулације селективне замрачености. Циљ рада је евалуација параметара модулатора и канала преноса на постигнутој брзини грешака и квалитету преносних и мобилних услуга. Тутор: Кратоцхвил Томаш, проф. Инг., Пх.Д.

Анализа асиметричног мултипроцессинг (АМП)

Тема је оријентисана на домен асиметричног мултипроцессинг (АМП) за посебне задатке / делове оперативних система за различите језгре платформе. Данашњи АМП процесори су дизајнирани за специфичне групе задатака (ниске латенце интервала, латенције са ниским периферним модулима, сигурносни механизми итд.). Питање је како користити постојеће хардверске могућности на нивоу оперативних система. Идеја је да се разгради један примјер оперативног система на неколико процесорских језгара. Циљ доктората рад ће бити одабрати / креирати неколико алгоритама и структура података за ефективну сарадњу задатака за АМП-ове, поред анализе извршавања задатака, те провјерити предложену шему на отвореном систему. Тутор: Фрыза Томаш, доц. Инг., Пх.Д.

Анализа нелинеарних електронских система коришћењем теорије серије Волтерра

Циљ пројекта је да разради начине описа нелинеарних електронских система који користе теорију серије Волтерра и пронађу ефикасне методе њиховог рјешења. У теоријском дијелу ће се критички процијенити постојеће методе и претражити ефикасније методе претраживања, укључујући мултиваријантни приступ Лаплацеовом трансформу и сродне нумеричке технике. Пажња ће бити усмјерена на кориштење у анализи система са расподељеним параметрима са нелинеарностима. У експерименталном дијелу, требале би се експлоатисати зависности између језгра серије Волтерра и Кс-параметара мерених помоћу нелинеарног векторског мрежног анализатора. Потенцијални кандидати би требало да имају интересовање за примењену математику и програмирање у МАТЛАБ-у. Тутор: Бранчик Лубомир, проф. Инг., ЦСц.

Анализа стохастичких промена параметара интерконектива

Циљ пројекта је развити технике за анализу стохастичких промена параметара интерконектива у електронским системима на бази теорије стохастичких диференцијалних једначина (СДЕ). Предмет истраживања биће делимично намењен примени обичних СДЕ-а, који би били корисни за опис модела са сложеним параметрима, а дијелом и за проучавање примјењивости парцијалних СДЕ-а, корисних за континуиране моделе засноване на телеграфским једначинама. Очекује се генерализација неких предложених техника према анализи хибридних електронских система заснованих на стохастичким диференцијално-алгебарским једначинама (СДАЕ). Ефикасност предложених метода биће процењена у поређењу са стандардним статистичким приступима као што је метода Монте Царло. Потенцијални кандидати би требало да имају интересовање за примењену математику и програмирање у МАТЛАБ-у. Тутор: Бранчик Лубомир, проф. Инг., ЦСц.

Примена принципа оптичких веза у слободном простору у транспортним системима

Саобраћајна телематика интегрише информационе и телекомуникационе технологије са транспортним инжењерингом помоћу других сродних области, повећавајући количину транспорта и ефикасност транспорта и повећану сигурност и удобност транспорта у постојећој инфраструктури. Истраживање ће обухватити моделирање интелигентних транспортних система и избор делова који се могу управљати на принципу оптичких веза слободног простора. Биће неопходно дизајнирати оптички систем за праћење метеоролошких услова атмосфере који могу утицати на квалитет транспортних система. Пројекат такође укључује и дизајн оптичких подсистема који се примењују у решењима саобраћајне телематике и начин комуникације између одређених делова система. Тутор: Худцова Луцие, Инг., Пх.Д.

Примене електронски контролисаних билинеарних двотранспорта за апроксимацију функционалних блокова са фракционим карактером

Овај рад се бави синтезом / апроксимацијом мрежних блокова (интегратор, деривација и сл.) Круга фракционог редоследа помоћу ланаца поддијелова који користе билинеарне трансмисионе дијелове целог редоследа гдје је независна електронска контрола положаја нула и пола дозвољен. Ова апроксимација (валидна у ограниченој фреквенцији ширине фреквенција) омогућава добијање фракционог експонента оператора Лапласа и изградњу такозваног "полуинтратора" (1 / с ^ 0,5), на пример. Рад у овој теми је фокусиран на теорију кола али делимични резултати ће бити експериментално проверени уз пажњу на одговарајуће практичне примјене и примјене у паметним компонентама физичког слоја комуникационих система. Тутор: Шотнер Роман, Инг., Пх.Д.

Коегзистенција између мобилних комуникационих мрежа и мрежа дигиталних емитовања у дељеним фреквенцијским опсезима

Ова дисертацијска теза се фокусира на дефинисање и истраживање могућих сценарија коегзистенције између бежичних комуникационих услуга (ЛТЕ / ЛТЕ-А, ИЕЕЕ 802.11п, ИЕЕЕ 802.22) и услуга дигиталног видео емитовања (ДВБ-Т / Т2 / Т2-Лите, мобилни НГХ) . Ови сценарији могу бити критични (делимични или потпуни губитак услуга, који се пружају узимајући у обзир комуникационе системе) и некритични (оба комуникациона система могу коегистирати без значајне деградације перформанси). Главни циљ овог рада је истражити различите сценарије коегзистенције разматраних система бежичних комуникација и развити одговарајуће симулацијске моделе. Такође се разматра могућност верификације теоријских (симулационих) резултата мерењем било у стварном окружењу или у лабораторијским условима. Тутор: Полак Ладислав, Инг., Пх.Д.

Коегзистенција дигиталних радио-дифузних мрежа и мобилних комуникација

Докторска дисертација је фокусирана на анализу критичних коегзистенцијских сценарија између услуга дигиталне телевизије (нпр. ДВБ-Т / Т2, НГХ) и бежичних услуга мобилних комуникација (нпр. ГСМ / УМТС / ЛТЕ / ЗигБее / БТ / ВиГиг). У случају неправилне селекције фреквенција у заједничким фреквенцијским опсезима, ове услуге могу узнемиравати једни друге и стога критички мијешати. Предуслов за успешно решење је дефинисање сценарија судара и препорука за избор одговарајућих фреквенцијских опсега. Циљ рада је анализа коегзистенције, реализација симулационих модела и верификација кориштењем праве дигиталне телевизије и сигнала и мјерења мобилне комуникације. Тутор: Кратоцхвил Томаш, проф. Инг., Пх.Д.

Коегзистенција бежичних комуникационих система у заједничким ИСМ фреквенцијским опсезима

Технологија пете генерације (5Г) је следећи корак у развоју напредних бежичних комуникационих система где бежична опрема може да процесира сигнале радио-фреквенција, које пружају различити комуникациони системи, у заједничком опсегу фреквенција. Ова дисертацијска теза се фокусира на дефиницију и истраживање могућих сценарија коегзистенције између напредних стандарда бежичне комуникације (ЛТЕ / ЛТЕ-А и ИЕЕЕ 802.11г / н / ац) у дијељеним фреквенцијским опсезима ИСМ (2.4 ГХз и 5 ГХз). Ови сценарији могу бити критични (делимични или потпуни губитак услуга, који се пружају узимајући у обзир комуникационе системе) и некритични (оба комуникациона система могу коегистирати без значајне деградације перформанси). Главни циљ овог рада је истражити различите сценарије коегзистенције разматраних система бежичних комуникација и развити одговарајуће симулацијске моделе. Такође се разматра могућност верификације теоријских (симулационих) резултата мерењем било у стварном окружењу или у лабораторијским условима. Тутор: Полак Ладислав, Инг., Пх.Д.

Технике комуникације за оптички бежични пренос у атмосфери

Тема предложене дисертације је фокусирана на употребу оптичких бежичних веза у потпуно фотонском дизајну који су дизајнирани за комуникацију брзих података или преношење ултрастабилних сигнала без икаквих електро-оптичких конверзија. Атмосфера доноси на преносни канал случајно слабљење и кашњење, које треба исправно надокнадити. Пројекат обухвата и теоријске и експерименталне студије атмосферског оптичког канала, моделирање његових карактеристика и дизајн и верификацију компензационих техника. Потенцијални кандидат треба да има интерес за експериментисање и практичну примену преносних система, нпр. На основу ФПГА. Тутор: Колка Зденек, проф. Др. Инг.

Откривање алкохола анализом гласа

Предложени пројекат је оријентисан на откривање алкохола помоћу анализе сигнала телефонског говора. Циљ овог пројекта је развој и тестирање посебних алгоритама за испитивање алкохола у ниском нивоу који није чују, али утиче на активност и понашање особа. Развој алгоритама ће се заснивати на робусним ДСП методама које се примењују како у анализи у реалном времену, тако иу анализи сачуваних сигнала. Поред тога, креирају се и неке специфичне базе података под реалним условима. Тутор: Сигмунд Милан, проф. Инг., ЦСц.

Одређивање граница квантитативних параметара у оптичкој бежичној комуникацији

Рад је фокусиран на проучавање турбуленције атмосфере, што је важан фактор који утиче на особине оптичког зрачења. Рад се састоји од детаљне анализе турбулентних медија и описује хоризонталне и вертикалне моделе атмосфере. Следећа тачка рада је методологија за квантификацију степена турбуленције с обзиром на потребе оптичке бежичне комуникације. Главни циљ рада је да одреди максималну брзину преноса у оптичким бежичним везама. Испитат ће се зависност брзине преноса на степен атмосферске турбуленције и таласне дужине оптичког носача за различите врсте оптичких греда у односу на технике модулације и кодирања. Анализа битне грешке приликом рада оптичке бежичне везе у турбулентној атмосфери треба да буде део рада. Пројекат је у великој мери експериментални. Тутор: Худцова Луцие, Инг., Пх.Д.

Ефективне методе фузије података за прецизну личну навигацију

Предмет овог пројекта је фокусиран на истраживање метода прецизне личне навигације засноване на прикупљању података од неколико независних извора: ГНСС пријемника, инерцијалних система (електронски компас, акцелерометар, жироскоп итд.). Циљ овог рада је испитивање ефикасних алгоритама фузије (користећи проширене калманове филтре, неуронске мреже) за прецизно позиционирање пешака на основу карактеризације сензора. Резултати овог истраживања ће користити спасилачки радници, радници у опасној бази, унутрашња пловидба итд. Тутор: Шебеста Јири, доц. Инг., Пх.Д.

Ефективне методе фузије података за прецизну личну навигацију

Предмет овог пројекта је фокусиран на истраживање метода прецизне личне навигације засноване на прикупљању података од неколико независних извора: ГНСС пријемника, инерцијалних система (електронски компас, акцелерометар, жироскоп итд.). Циљ овог рада је истраживање ефикасних алгоритама фузије (користећи проширене калманове филтре, неуронске мреже) за прецизно позиционирање пешака на основу карактеризације сензора. Резултати овог истраживања ће користити спасилачки радници, радници у опасном постројењу, унутрашња пловидба итд. Тутор: Шебеста Јири, доц. Инг., Пх.Д.

Електронски конфигурабилне структуре преноса

Предложена тема састоји се у синтези и дизајнирању стандардних и паметних филтрираних кругова и два порта који генерално пружају вањску (или аутономну) електронску промјену типа преноса и контролу одређених параметара филтера ручно или у зависности од карактера и спектралног садржаја обрађеног сигнала. Сингле-инпут и сингле-оутпут структура (СИСО), где није пожељна промена улазних или излазних портова кола (типичних за заједничке вишенаменске типове). Електронска реконфигурација одговора филтера може бити повољна у специфичним апликацијама где је механичка поновњења улазног и / или излазног кола непожељна. Претпоставља се коришћење постојећих активних елемената или развој нових властитих уређаја. Тутор: Шотнер Роман, Инг., Пх.Д.

Електронски контролисани осцилатори виших и делимичних поруџбина

Истраживање је фокусирано на моделирању, симулацијама и експерименталној верификацији реализованих склопова виших хармоничких осцилатора и инхармонијских генератора за структуре физичког слоја комуникационих система који раде у бази и интер-фреквенцијском опсегу. Главни задатак је пронаћи функције и могућности примене кругова са вишим редом од 3 и круговима дефинисаним диференцијалним једначинама фракционог поретка. Пажња ће бити концентрисана на фреквенцијску подесивост, фазу и величину односа између генерисаних сигнала и посебно одговарајуће стабилизације амплитуде. Део рада се бави детаљним описом генерисања сигнала заснованих на линеарним и нелинеарним математичким операцијама које су допуштене примјеном тзв. Константних фазних елемената чиме се ствара константна фазна смјена између сигнала узбуђења и одговора. Тутор: Шотнер Роман, Инг., Пх.Д.

Емулатори имитација виших поруџбина и њихове примене

Синтеза и дизајн имитација (пријем / импеданција) вишег реда (И = кс ^ 2, кс ^ 3, итд.) И њихова примјена у различитим напредним електронским колима који се могу контролисати је тема овог рада. Претпостављена студија о могућностима дизајна и примене кругова са интегерним и фракционим карактером је веома актуелна тема. Може се примијенити у дизајнирању паметних компоненти модерних комуникационих система. Валидација предложених метода и структура ће бити обезбеђена симулацијама у Матлабу, ПСпице или евентуалном могућношћу развоја сопствених структура у каденца ИЦ6 окружењу (ЦМОС технологије АМИС 0.35 ум, ТСМЦ 0.18 ум). Тутор: Шотнер Роман, Инг., Пх.Д.

Формати модулације филтер-банке за 5Г комуникацију

Обликови таласа базирани на филтрираним банцама су кандидати који замењују ОФДМ у будућој генерацији мобилних комуникација. Једна од најзанимљивијих техника је ФБМЦ. Због недостатка расположивог спектра на микроталасним фреквенцијама, очекује се да ће 5Г системи користити милиметарске таласе са пропусним опсегом од најмање 2 ГХз. Циљ тезе је дизајнирати оптимални таласни талас филтера који одговара мм-таласним комуникацијама са могућим проширењем МИМО сценарија и истражити његову осјетљивост на РФ имперфекту на мм-таласним компонентама. Тутор: Маршалек Роман, проф. Инг., Пх.Д.

Модели канала за комуникацију података и локализацију

Најновији трендови у коришћењу будућих електронских технологија у аутомобилској индустрији укључују, између осталог, апликације бежичних сензорских мрежа, технике локализације за кратка растојања, преношење података у одељку за возила, или аутомобиле до аутомобила и аутомобила до инфраструктурне комуникације (Цар2Кс технологије). Плодотворност такве имплементације зависи, између осталог, од савршеног знања канала преноса и од избора погодне бежичне технологије. УВБ (Ултра Виде-Банд) у 3 - 11 ГХз и 57 - 64 ГХз или ИР (Инфра - Ред) технологије сматрају се најопаснијим за такве апликације. Циљ пројекта је истраживање особина преносних канала и креирање каналних модела за апликације које имају за циљ позиционирање и комуникацију података у спољашњем окружењу и унутрашњост возила и дизајн концепата комуникације и локализације који осигуравају поуздану функционалност. Тутор: Прокеш Алеш, проф. Инг., Пх.Д.

Модели канала за будуће генерације мобилних мрежа

Стално растући број комуникационих уређаја по подручју и повећање квалитета услуга захтијевају додјелу више фреквентних ресурса. Милиметарски талас (ММВ) фреквенције између 30 и 300 ГХз су врло перспективни за широкопојасне мобилне мреже следеће генерације. Специфична ограничења размножавања ММВ сигнала, екстремно великог пропусног опсега и временског варијабилног окружења узроковани корисницима мобилних мрежа који су повезани са мрежама повратне мреже који путују у чврстом опћинском окружењу стварају непријатељске изазове за развој широкопојасних комуникационих система користећи напредне технологије за уклањање непожељних временских карактеристика канала. Циљ пројекта је мерење и моделирање широкопојасног нестационарног ММВ канала (између мобилних корисника и бацкхаул-а) у временском и просторном домену како би се процијенила изводљивост напредних техника као што је формирање снопа или масовна имплементација МИМО просторног мултиплексирања. Главни циљеви ове теме укључују ефекат пропагације мултипатских компоненти на расподелу времена / просторне енергије и његову статистичку процјену. Тутор: Прокеш Алеш, проф. Инг., Пх.Д.

Интелигентне мреже за храњење

Циљ пројекта је подручје пасивних и активних кругова, који омогућавају промјене преноса сигнала у положају мреже за храњење, на примјер фазни кругови, уграђени филтер кругови итд. Предложена структура треба теоретски моделирати и провјерити реализацијом која је усмерена на перспективне опсеге центиметарских и милиметарских таласа. Примена кругова треба да буде усмерена на интелигентне антенске системе, који ће омогућити реконфигурабилност током рада. Тутор: Урбанец Томаш, Инг., Пх.Д.

Нисконапонске усмерене антене за појас милиметарских таласа

Пројекат је фокусиран на истраживање нових концепта нископрофилне антене за банд милиметарских таласа. Пажња пројекта треба да буде усредсређена на развој нових технологија и експлоатацију нових материјала за дизајн антене. Даље пажње треба фокусирати на круга повезана са антеном. Предложени концепти антене требали би наћи примјену у усмереним радио везама за одабране фреквентне опсеге. Тутор: Лачик Јарослав, доц. Инг., Пх.Д.

Комуникација са типом машина у мобилним мрежама

Важност такозваног комуникацијског типа машине и машинске комуникације у области мобилних комуникационих мрежа недавно је у порасту. Овакав тип саобраћаја карактеришу високи захтеви за мрежним капацитетима, односно могућност истовременог сервирања великог броја терминала. Суштина овог пројекта је приједлог приступа погодних за повећање капацитета мреже, нпр. Модификација приступних техника, распоређивање итд. Претпоставља се верификација предложених техника у постојећим софтверским симулацијским алатима. Тутор: Сланина Мартин, доц. Инг., Пх.Д.

Методе прецизног позиционирања у бежичним сензорским мрежама

Предмет овог пројекта је фокусиран на истраживање метода и хардверских система за прецизну локализацију бежичних сензора у мрежама. Циљ истраживања је анализа тренутних метода и њихова оптимизација применом у милиметарским опсезима (ММИД), евентуално под милиметарским опсезима, користећи УВБ сигнале. Тема пројекта укључује ефикасну сарадњу мултисензорних система (одговарајући протоколи, Калман филтрирање). Системи за прецизно позиционирање роботских машина, лична локализација у зградама, детекција возача у аутомобилу или прецизна локализација РФИД ознака су објективна примена овог истраживања. Тутор: Шебеста Јири, доц. Инг., Пх.Д.

Модел заједничког канала преноса за будуће бежичне комуникационе системе

Докторске тезе су фокусиране на анализу савремених и будућих бежичних комуникационих система и њиховог коегзистенције на заједничком преносном каналу. Током анализе, системи попут дигиталне телевизије (нпр. ДВБ-Т / Т2, НГХ), стандарда за мобилне комуникације (нпр. ГСМ / УМТС / ЛТЕ), бежичне комуникационе системе (нпр. ЗигБее, БТ, ВЛАН, ВПАН) итд., морају бити узети у обзир. Предуслов за успешно решење је дефинисање статистичког модела канала преноса са променљивим параметрима, а затим његова верификација укључујући симулирану коегзистенцију са различитим бежичним услугама. Циљ рада није само модел канала преноса, већ и дефиниција шеме корекције исправне грешке која је оптимизована за модел верификованог и дељеног канала преноса. Тутор: Кратоцхвил Томаш, проф. Инг., Пх.Д.

Мултимедија у хетерогеним бежичним мрежама

Иако концепти и технологије за будуће мобилне мреже 5. генерације (5Г) нису још увек фиксне, може се очекивати да радије него радикалне промјене у архитектури интерфејса за мрежни и радијски приступ можемо очекивати проширење скупа доступних радио интерфејса са побољшана енергетска ефикасност, подршка нових сценарија коришћења и сарадња различитих бежичних система у обезбеђивању најбоље могуће повезаности на одређеној локацији. У таквом хетерогеном окружењу технички параметри везе података могу значајно да варирају. Циљ пројекта је истражити могућности видео преноса у таквом окружењу и пронаћи и оптимизирати оне компоненте које имају највећи утицај на квалитет услуге. Тутор: Сланина Мартин, доц. Инг., Пх.Д.

Нови активни елементи комбинују више начина електронске контроле и њихове примене

Ова тема је фокусирана на проучавање нових принципа електронске контроле у ​​оквиру интерне архитектуре активног елемента. Проширује перформансе постојећих активних елемената као што су: струјни транспортери, транспондери, струјна и напонска појачала и сл. Ови елементи у већини случајева нуде само један подесиви параметар. Главни циљеви су идентификација досад необјављених могућности контроле у ​​оквиру једног блока или једноставне комбинације неколико основних под блокова. Испитивање овог активног уређаја обезбеђују идеални модели, модели понашања (емулатори) на бази комерцијално доступних уређаја и њихова реализација у одговарајућој ЦМОС технологији. Претпоставља се и верификација употребљивости ових активних елемената у одговарајућим стандардним и паметним апликацијама. Тутор: Шотнер Роман, Инг., Пх.Д.

Нумеричко моделирање анизотропних структура

Анизотропни материјали показују различита електрична и магнетна својства у различитим правцима. Састављени материјали, који се све чешће користе за конструкцију аутомобила и авиона, припадају овој категорији материјала. Циљ пројекта је развој нумеричких модела анизотропних структура (композитни материјали, мета-материјали) који се користе за верификацију експерименталне карактеризације анизотропних материјала. Нумерички модели ће бити развијени како у комерцијалним електромагнетним решавањима, тако иу ин-хоусе коду базираном на коначним елементима. Описано истраживање је део припремљеног чешко-аустријског пројекта који ће бити решен у сарадњи са Бечким универзитетом за технологију. Тутор: Раида Збинек, проф. Др. Инг.

Оптичка бежична веза заснована на потпуно фотонској технологији

Циљ овог истраживачког пројекта састоји се у изради нових метода и техника за оптичке бежичне везе (ОВЛ) засноване на примени влакних елемената у комуникацијски терминал. Циљ пројекта је да анализира ОВЛ апликације у транспортној телематици, да анализира атмосферске појаве и да побољша поузданост везе која ради у нестабилној и нехомогеној атмосфери. Биће проучавана оптимална таласна дужина носача у погледу безбедности очију и атмосферских ефеката. Тутор: Вилферт Отакар, проф. Инг., ЦСц.

Штампана електроника за носиве апликације

Пројекат је фокусиран на интеграцију електронских компоненти високих фреквенција на текстилне материјале (концепт текстилних интегрисаних таласних водова). Истраживање има за циљ да искористи посебне пасте за ситоштампање и мастила за инкјет штампу како би развио сензорске мреже у текстилним материјалима. Претпоставља се да је веза са сензорима бежична (бежична тела мреже) или вођена (водонепропусни шивани у текстилној подлози проводним навојем). Тема је део заједничког истраживања са компанијом СИНТЕКС. За текстилне материјале намењене за здравље и спортске апликације, примењују се електронски системи који се могу носити. Описано истраживање је део припремљеног пројекта који ће се решити у сарадњи са Центром полимерних система у Злину. Тутор: Раида Збинек, проф. Др. Инг.

Ре-конфигурисане антене

Пројекат је фокусиран на истраживање реконфигурабилних антена за будуће генерације мобилних мрежа које су способне прилагодбе тренутним захтевима мреже и условима околине. Главну пажњу треба посветити истраживању оригиналних радијатора и начину контроле њихових својстава. Радијаторе треба експлоатисати за нове концепте управљања антенама новог снопа са мултиполаризирајућом способношћу и селективност у радној фреквенцији. Тутор: Лачик Јарослав, доц. Инг., Пх.Д.

Истраживање о кодирању и обради података коришћених у слободној свемирској оптици и њеној имплементацији

Пројекат има за циљ истраживање нових комуникационих техника примењених у копненим слободним везама свемирске оптике. Циљеви су да се ублажи утицај атмосфере на пренос, да се оптимизује технологија комуникације и да се повећа његова поузданост и доступност. Истраживање обухвата имплементацију алгоритама рачунарских захтева који користе ФПГА и ГПУ. Опен-соурце графички оквири који омогућавају приступ ГПУ-у као што су ОпенЦЛ и Вулкан требали би се користити за имплементацију алгоритама. Тутор: Вилферт Отакар, проф. Инг., ЦСц.

Семантичка анализа видеа

Тема је оријентисана на област обраде видео података, углавном на семантичку анализу, разумијевање слике, анализу сцена, проналазак слика итд. Семантичка анализа је алат за разумевање значења видео сцене. Може се користити за ефикаснији рад са великим подацима, архивирањем видео садржаја, претраживањем и претраживањем. Могућа примена може бити и интелигентни транспортни систем (ИТС) који се заснива на неколико технологија, као што су комуникационе мреже, видео обрада и пренос, рачунарска визија итд. Циљ докторског рада биће анализа тренутног стања семантичке анализе и стварања ефикаснијих начина за разумијевање слике и видеа. Тутор: Фрыза Томаш, доц. Инг., Пх.Д.

Сенсинг електромагнетних феномена животињског мозга

Циљ пројекта је истражити потенцијалне приступе мерењу електромагнетних поља на површини главе животиња и развити решивач инверзног проблема како би одредио еквивалентне струје унутар главе. Да би се утврдила исправност решења инверзног проблема, морао је да се развије фантом главе животиња, омогућавајући нам да детерминистички променимо струје унутар главе и да измеримо електромагнетне појаве на површини главе. Описано истраживање је део припремљеног пројекта који треба решити у сарадњи са Центром за ментално здравље и Центром полимерних система. Тутор: Раида Збинек, проф. Др. Инг.

Сензорске мреже за возила

Један од начина смањења трошкова и потрошње аутомобила, авиона и других транспортних возила је замена скупих и релативно тешких жичаних каблова који повезују десетине на стотине сензора и актуатора са контролном јединицом путем бежичне мреже. Међутим, мултипат пропагирање сигнала у бучној средини и координација међусобне комуникације захтијева кориштење посебних техника и алгоритама за обраду сигнала. Циљ пројекта је дизајнирање и оптимизација мрежа мулти-хоп сензора. Испитатиће се одговарајућа модулација, методе изједначавања и корекције грешака, итд. На физичком слоју и начинима алокације средстава комуникације и координације преноса података на вишим слојевима. Тутор: Прокеш Алеш, проф. Инг., Пх.Д.

Анализа интегритета сигнала за низове узбуђене импулсе антене

Теза има за циљ развој чисто методологије временског домена способног за карактеризацију перформанси пулсе-узбуђених (ултра широких опсега) антене. Наиме, нагласак се ставља на изобличење зрачења ЕМ сигнатура и његову карактеризацију помоћу правилно дефинисаних фактора веродостојности антенског система који узимају у обзир такве системе способности за обликовање зрака и управљач снопом. Теза ће обухватити (1) аналитичке и нумеричке анализе временских домена генеричких антенских елемената; (2) општи опис импулсних карактеристика ЕМ зрачења антене у зависности од његове конфигурације (нпр. Позиционирање антенских елемената) и параметара ексцитације (нпр. Импулсни облик напајања електричних струја); (3) аналитичку студију у заједничком ЕМ просторно-временски спој између елемената антене; (4) илустративне студије параметара изабраних антенских низова који п

Program taught in:
енглески језик

See 13 more programs offered by Brno University of Technology »

Last updated January 21, 2019
Ovaj kurs je Campus based
Start Date
sept. 2019
Duration
4 Године
Redovne studije
Price
2,500 EUR
прва година 4.500 ЕУР; додатних година 4.000 ЕУР годишње
By locations
By date