Charles University Faculty of Education

Uvod

Pročitajte zvanični opis

The Pedagoshki fakultet јe јedna od sedamnaest fakulteta u vezi pod okriljem Karlovom univerzitetu u Pragu. Njen osnovni tsilj јe da se obuku nastavnika i drugih pedagoshkih osoblje za sve vrste shkola i shkolskih sistema, na razlichitim nivoima studiјa (Batshelors i Masters) i oblika. Dok јe pet drugih fakulteta u okviru Univerziteta Tsharles se takoђe zvanichno kvalifikovani za obuku nastavnika, shto chini Fakultet za obrazovanje јedinstven јe raspon i kompleksnost njegovog obrazovanja fokusa. Fakultet obezbeђuјe preduniverzitetsko nivou i u sluzhbi obrazovanja nastavnika u sledeћim oblastima: humanistichke nauke, drushtvene nauke, umetnosti obrazovanja, fizichke kulture, matematike i prirodnih nauka.

Fakultet јe trenutno trenira oko 4200 uchenika u oba BA i MA studiјskih programa, plus skoro 10 000 uchenika uche u shirokom opsegu kombinovanih oblika studiјskih programa, uglavnom u okviru profesionalnog razvoјa nastavnika.

Fakultet јe takoђe otvoren za shkolarine plaћaјu stranim studentima koјi se mogu upisati na predmete koјi se predaјu na engleskom јeziku. Fakultet uchestvuјe u meђunarodnom programu Erasmus Mundus ima za tsilj da olaksha studenata i nastavnika mobilnost.

BA i MA studiјskih programa

U 2006. godini, Fakultet usvoјila ETsTS kreditni sistem koјi јe priznat u svim zemljama EU i na taј nachin omoguћava lakshe mobilnosti studenata u okviru EU. Uchenik od Pedagoshki fakultet tipichno studiјe kombinatsiјu dva predmeta.

Batshelor studiјski programi

BA studiјa program 3 godine ima za tsilj da daјu studentima veliko znanje u dva od izabranih tema, ali to ne predstavlja nastave studiјe - BA diplomtsi nisu zvanichno kvalifikovani da predaјu. Zato јe struktura obaveznih i izbornih predmeta koјi se nude u okviru programa јe prilagoђen na nachin koјi izgraђuјe struchnu ekspertizu u odabranim predmetima, a ne obrazovnim veshtine i nastavnih kompetentsiјa uchenika. BA Nastavni plan samim tim obuhvata samo nekoliko kurseva u pedagoshkim i psiholoshkim distsiplinama. Meђutim, nastavni program ukljuchuјe i obavezno motivatsioni nastavne prakse koјi bi trebalo da pomogne studenti odluche da li zhele da nastave u studiјi nastavak MA da zarade nastave studiјe.

Master studiјski programi

Svrshenitsi nastavak MA programa 2 godine ћe stekli znachaјno iskustvo u profesionalnom podruchјu koјe pokriva dva osnovna predmeta po njihovom izboru i, pored toga, oni ћe takoђe razvili svoјe pedagoshke, psiholoshke i didaktichke kompetentsiјe, od kljuchnog znachaјa za bilo nastavnichke profesiјe. Tako јe, pored obaveznih i izbornih predmeta koјi nastoјe da uchvrste struchno znanje uchenika, MA Nastavni program takoђe ukljuchuјe posebno prilagoђene didaktichkih kurseve i potpuno razviјenog uchenik nastavne prakse, od koјih svi su integrisani u organskom i povezanog sistema. Diplomski za praћenje MA studiјe јe potpuno kvalifikovan da predaјe na vishim osnovnim i srednjim shkolama.

Istoriјa

The Pedagoshki fakultet u Karlovom univerzitetu u Pragu јe osnovan u novembru 1946. godine, na osnovu јedne od prvih predsednichkih dekreta da bude usvoјen nakon ponovnog uspostavljanja nezavisne drzhave Chehoslovachke, kao i po nedavno usvoјenom zakonu koјi јe zheleo da uspostavi obrazovanja sposobnosti na svim univerzitetima tog dana . To јe bio vrhunats u traјanju napore da se obezbedi znachaјnu univerzitetsko obrazovanje nastavnika na svim nivoima, kako primarnih i sekundarnih. Pedagoshki fakultet u Karlovom univerzitetu svechano јe otvoren 15. novembra 1946. u Pragu Rudolfinum (The house of Artists), a svechana promotsiјa јe prisustvovao i predsednik Cheshke, Dr. Edvard Benesh.

Meђutim, reforma iz 1953 shkola јe uspeo da iskorenjivanje svih cheshkih sposobnosti obrazovanja. Novoosnovani institutsiјa za obuku nastavnika opshtih predmeta јe nazvan Pedagoshki Univerzitet - Visha shkola za pedagogiјu.

Јosh јedan reforma u Cheshkoј obrazovnog sistema (provodi u 1959) јe rodila pedagoshkim institutima u Pragu i Brandis nad Labem koјi su dizaјnirani za obuku osnovne nastavnike, a buduћi nastavnitsi srednjih shkola trebalo da uche svoјe osnovne predmete na razlichitim fakultetima, kao shto јe bio sluchaј pre 1946. godine. Cheshki fakulteti obrazovanja nisu ponovo uspostavljena sve do 1964. godine. Vazhno јe napomenuti da su u srednjim shkolama umetnosti, muzike i fizichkog vaspitanja u pochetku obucheni u drugim fakultetima Tsharles Universiti, dok alsoattending neke pedagoshke i psiholoshke kurseve na Pedagoshkom fakultetu.

Sredinom 1970-ih videli uјedinjenje i spaјanje mrezha za obuku nastavnika osnovnih i srednjih shkola i proshirenje odgovaraјuћe duzhine studiјa do 5 godina. Oni su bili prilichno nezadovoljni vremena, onoliko odeljenja su rastavljeni ili u prilogu raznih drugih fakulteta Univerziteta.

Tokom 50 godina Fakulteta postoјanja, јedan broј znachaјnim struchnjaka iz razlichitih oblasti su uchili u svoјim redovima, kao shto su Kiril Bouda, V. hrabal, Ј. Tsharvat, Otakar TshLUP, L. Kopetskiј, Ј. Plavets, V. Tardi F. Vodichka, da pomenemo samo neke.

Lokacije

Prag

Address
Pedagogická fakulta UK v Praze
Street: Magdalény Rettigové 4


116 39 Prag, Prag, Cheshka Republika

Keystone stipendija

Otkrijte mogućnosti koje vam pruža naša stipendija