Keystone logo
Швајцарска

Studija dr (Doktor) u Швајцарска 2024

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  1030
 • Udeo komunalnih usluga

  81
 • Internet pretplata

  52
 • Lokalni prevoz

  84

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  16
 • Bioskopska karta

  21
 • Pinta lokalnog piva

  7

Zahtevi za vizu

 1. C viza - za kratke kurseve (letnje škole, škole jezika) koji traju do tri meseca.
 2. D viza - za kurseve koji traju duže od tri meseca.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

C viza; D viza

Cena i valuta

EUR 0

Za studentsku vizu prijava je besplatna; međutim, možda postoje neki izuzeci.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Iako Švajcarska nije članica EU, ona omogućava građanima EU da pohađaju univerzitet u zemlji. Studenti koji nemaju državljanstvo EU/EEA moraju kontaktirati švajcarsku ambasadu ili konzulat u svojoj matičnoj zemlji kako bi podneli zahtev za vizu pre ulaska u zemlju.

Za kurseve do tri meseca - letnje kurseve, škole jezika - možda će vam trebati kratkoročna šengenska viza C; za kurseve duže od tri meseca možda će vam trebati dugoročna nacionalna D viza.

Ne možete doći u Švajcarsku tromesečnom turističkom vizom i promeniti je u studentsku dozvolu boravka nakon što stignete u Švajcarsku. Dakle, čak i ako ste izuzeti od potrebe za ulaznom vizom, poput Australije, Kanade, Novog Zelanda, Japana, Malezije ili državljana Singapura, i dalje ćete morati da podnesete zahtev za boravišnu dozvolu pre nego što stignete ako planirate da ostanete duže od 90 dana.

Svi međunarodni studenti, uključujući državljane EU/EFTA, moraće da podnesu zahtev za dozvolu boravka u kancelariji za registraciju stanovnika u roku od 14 dana nakon dolaska u Švajcarsku.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Švajcarska ambasada ili konzulat

Za vizu ćete morati da podnesete zahtev preko švajcarske ambasade ili konzulata u vašoj zemlji.

Sajt:

Kako napraviti aplikaciju?

Kada dobijete potvrdu o prihvatanju od strane švajcarskog univerziteta ili privatne škole, moraćete da kontaktirate švajcarsku ambasadu u vašoj zemlji radi informacija o formalnostima ulaska u Švajcarsku. Moraćete da pokažete dokaz da imate adekvatna finansijska sredstva da se izdržavate tokom studija.

Moraćete da popunite obrazac za prijavu i dostavite prateću dokumentaciju na francuskom, nemačkom ili engleskom jeziku, tako da ćete možda morati da prevedete svoje dokumente.

Za kratkoročne šengenske vize C dokumentacija uključuje:

 • važeći pasoš/putni ID;
 • dokaz o adekvatnim finansijskim sredstvima za pokrivanje troškova dok ste u Švajcarskoj;
 • zdravstveno osiguranje/osiguranje od nezgode;
 • potvrda rezervisanih kurseva, uključujući plaćene naknade;

ako ste mlađi od 18 godina, izvod iz matične knjige rođenih i odobrenje za putovanje ako dolazite samo u Švajcarsku ili kopije roditeljskih viza ako će ih pratiti.

Za dugoročnu D vizu, dokumenti će uključivati:

 • važeći pasoš/putni ID;
 • dokaz o adekvatnim finansijskim sredstvima za pokrivanje troškova dok ste u Švajcarskoj, bilo da ste vi ili sponzor, kao što su kopije bankovnih izvoda ili pismo banke;
 • dokaz o zdravstvenom osiguranju koji uključuje pokriće za nesreće;
 • motivaciono pismo u kome se navodi zašto želite da dođete u Švajcarsku da studirate i kako će to biti korisno za vašu karijeru;
 • potvrda upisa u priznatu švajcarsku obrazovnu ustanovu;
 • potvrda plaćenih naknada za kurs;
 • vaš CV;
 • kopije prethodnih obrazovnih sertifikata i diploma;
 • potpisano pismo kojim se potvrđuje da ćete napustiti Švajcarsku na kraju kursa.

Od

vas se takođe može tražiti da sedite test jezika kako biste bili sigurni da ćete moći da pratite lekcije.

Ako želite da preduzmete postdiplomske studije, moraćete da podnesete dokaz da ste primljeni na postdiplomski kurs i da imate odgovarajuće kvalifikacije, dovoljno finansijskih sredstava i negde da živite.

Kada treba da se prijavite?

Trebalo bi da zakažete sastanak u švajcarskoj ambasadi ili konzulatu u vašem kraju čim dobijete pismo o prihvatanju od švajcarske obrazovne ustanove. Trebalo bi da zakažete sastanak za razgovor za vizu već 6 meseci pre početka studija, ali najkasnije deset nedelja pre odlaska.

Vremena obrade zahteva za vizu za kratkotrajni boravak su 10-15 dana; i osam do deset nedelja za vize za dugotrajni boravak.

Dužina studentske vize zavisi od dužine vašeg kursa. Boravišna dozvola se daje na godinu dana i može se obnoviti.

Vreme obrade

10 Weeks

Mogućnosti za rad

Možete raditi sa skraćenim radnim vremenom do 15 sati nedeljno u roku i puno radno vreme tokom praznika, ali tek nakon što ste živeli u Švajcarskoj šest meseci.

Ako već imate magisterij na stranom univerzitetu i radite u Švajcarskoj za svoj švajcarski univerzitet ili institut, ne morate da čekate šest meseci, ali možete odmah početi sa radom. Vaš poslodavac će morati da dobije radnu dozvolu za vas. Moraćete da održite svoj status studenta sa punim radnim vremenom i pokažete da nastavljate da napredujete u svojim studijama.

Nakon diplomiranja, strani studenti mogu ostati u Švajcarskoj šest meseci da traže posao.

Sati nedeljno

15

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.