Keystone logo
Француска

Studija dr (Doktor) u Француска 2024

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  459
 • Udeo komunalnih usluga

  57
 • Internet pretplata

  30
 • Lokalni prevoz

  61

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  10
 • Bioskopska karta

  12
 • Pinta lokalnog piva

  6

Zahtevi za vizu

Postoje različite vrste studentskih viza, u zavisnosti od toga koliko dugo planirate da studirate u Francuskoj:

 1. Visa de court sejour pour etudes („šengenska“ studentska viza za kratkotrajni boravak) - Ako će vaše studije trajati manje od tri meseca, onda treba da podnesete zahtev za takozvanu šengensku studentsku vizu. Izdaje se besplatno i ne može se obnoviti. 41 zemlji možda neće trebati viza za boravak kraći od tri meseca.
 2. Etudient concours (viza za sedenje prijemnih ispita) - Na ovoj vizi možete doći u Francusku da polažete prijemni ispit u visokoškolskom institutu. Ako prođete, možete se prijaviti direktno vašoj lokalnoj prefekturi (francuska lokalna organa/administrativna kancelarija) u Francuskoj na jednogodišnju, obnovljivu dozvolu boravka.
 3. Visa de long sejour temporaire pour etudes (privremena viza za dugotrajni boravak) - Ova viza vam omogućava da studirate u Francuskoj između tri i šest meseci bez potrebe za boravišnom dozvolom. Neobnovljiv je.
 4. Visa de long sejour etudes (viza za dugotrajni boravak) - Ako želite da studirate duže od šest meseci, onda morate da podnesete zahtev za dugoročnu studentsku vizu u Francuskoj. Od 2013. godine ova vrsta studijske vize sada traje tokom trajanja vašeg kursa u Francuskoj. Vize za dugotrajni boravak deluju kao boravišne dozvole i nazivaju se VLT-TS.
 5. Naučna viza za produženi boravak - Ako imate magisterij ili višu diplomu i želite da dođete u Francusku da biste učestvovali u istraživanju ili predavali na univerzitetskom nivou, onda vas institucija može dovesti na vizu za produženi boravak naučnika VLS-TS.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Studentska viza

Cena i valuta

EUR 50

Naknade za studentske vize u velikoj meri se kreću, u zavisnosti od vrste vize i zemlje iz koje dolazite. Za studente iz šengenskog područja troškovi variraju od 50 do 99 EUR. Kratkoročna studentska viza Shengen je besplatna.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Ako ste državljanin EU ili državljanin iz EEA, Švajcarske, Norveške, Islanda ili Lihtenštajna, ne zahteva vam francuska studentska viza.

Ako ste državljanin sa bilo kog mesta na svetu, moraćete da dobijete studentsku vizu za Francusku. Pre nego što podnesete zahtev za vizu, morate obezbediti mesto na kursu u francuskoj obrazovnoj ustanovi.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Francuska ambasada/konzulat

Neke zemlje zahtevaju da se prvo registrujete u kampusuFrancuska, francuska nacionalna agencija za visoko obrazovanje i međunarodni studenti, kako bi se prijavili za prijem i dobili studentsku vizu kroz CEF proceduru. U suprotnom, vizu biste trebali dobiti u francuskoj ambasadi/konzulatu u vašoj zemlji.

Sajt:https://france-visas.gouv.fr/

Kako napraviti aplikaciju?

Da biste podnieli zahtev za vizu, trebaće vam sledeće:

 1. Zvanično pismo o prihvatanju akreditovanog programa u francuskoj instituciji. Ovo bi trebalo da bude na zvanično glavom papiru, navodeći sve detalje, detalje francuske institucije i navodeći datume početka i završetka akademskog programa.
 2. Dokaz da imate dovoljno sredstava (trenutno 615 evra mesečno), na primer, bankovni izvod, pismo garanta ili obaveštenje o donaciji ili finansiranju iz zvaničnog izvora.
 3. Dokaz o povratnoj karti kući. Često je to u obliku stvarne karte ili rezervacije koja pokazuje datum odlaska, ali može biti rukom pisana izjava o namjeri, uključujući predviđene datume odlaska.
 4. Dokaz o zdravstvenom osiguranju (minimalno pokriće 30.000 EUR).
 5. Dokaz o smeštaju. Može se prikazati u obliku potvrde studentskog stanovanja ili potvrde o odboru i prenoćištu ili „attestation d'accueil“ (ako živite sa prijateljima ili rođacima).
 6. Dokaz o poznavanju francuskog jezika, ako studirate kurs francuskog jezika.

Zahtev za vizu naplaćuje se i morate imati i pasoš koji važi tri meseca nakon datuma isteka tražene strane. Morate popuniti aplikaciju koju potpišete i morate dostaviti tri fotografije uz aplikaciju.

Kada treba da se prijavite?

Može proći i do dva meseca da zahtev za vizu bude odobren, tako da treba da podnesete sve potrebne informacije što je brže moguće pre nego što planirate da odete. „Šengenska“ studentska viza za kratkotrajni boravak traje 90 dana, privremena viza za dugotrajni boravak tri do šest meseci i viza za dugotrajni boravak tokom trajanja vašeg kursa: tri godine za neženja, dve godine za magisterij i četiri godine za doktorat.

Vreme obrade

2 Months

Mogućnosti za rad

Kao međunarodni student sa studijskom vizom u Francuskoj, možete raditi do 964 sata u jednoj godini (oko 60 procenata redovnog zaposlenja godinu dana) - dok ste na kursu i sve dok imate važeću dozvolu boravka.

Sati nedeljno

0

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Kada popunjavate prijavu za francusku vizu, neophodno je da aplikaciju ispunite u celosti. Ne bi trebalo da ostavljate ništa prazno jer to može u velikoj meri odložiti proces prijave. Takođe je potrebno da se uverite da imate sve dokumente koji su potrebni i dostaviti ih sa prijavom.