Keystone logo
Канада

Studija dr (Doktor) u Канада 2024

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  624
 • Udeo komunalnih usluga

  47
 • Internet pretplata

  58
 • Lokalni prevoz

  67

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  9
 • Bioskopska karta

  10
 • Pinta lokalnog piva

  5

Zahtevi za vizu

Da biste studirali u Kanadi duže od 6 meseci, potrebno je da dobijete kanadsku studijsku dozvolu, koja služi kao kanadska studentska viza za vreme vašeg boravka.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Kanadska studijska dozvola

Cena i valuta

CAD 150

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Većina stranih državljana mora da podnese zahtev za dozvolu za studiranje. Studijska dozvola, jednom izdata, omogućava stranom državljaninu da studira u Kanadi na odobrenom institutu tokom trajanja određenog kursa ili programa. U nekim slučajevima vam nije potrebna dozvola za studiranje da biste išli u školu u Kanadi:

 1. Ako je kurs ili program koji nameravate da studirate kraći od 6 meseci.
 2. Ako ste član porodice ili osoblje stranog predstavnika u Kanadi.
 3. Ako ste pripadnik strane oružane sile. Međutim, i dalje će vam trebati elektronsko odobrenje za putovanje (eTA) da biste leteli u Kanadu.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Aplikacija na line/papir

Možete se prijaviti za kanadsku dozvolu za studiranje bilo putem interneta ili putem papirne prijave, koja se može dobiti na veb lokaciji Državljanstvo i imigracija Kanada (CIC).

Sajt:https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/study-permit/apply.html

Kako napraviti aplikaciju?

1. Prvo morate dobiti standardizovano pismo o prihvatanju od priznatog provajdera visokog obrazovanja.

2. Sledeća faza je dobijanje paketa zahteva za kanadsku studentsku vizu, bilo sa veb stranice CIC (http://www.cic.gc.ca) ili kontaktiranjem lokalne kancelarije za vize, ili kanadske ambasade ili konzulata u vašoj zemlji.

3. Da biste dobili paket aplikacija, moraćete da odgovorite na nekoliko pitanja o sebi na veb lokaciji CIC. Ova pitanja će odrediti da li imate pravo da se prijavite na mreži za kanadsku studentsku dozvolu i koje dokumente ćete morati da dostavite. Ako se utvrdi da ispunjavate uslove, dobićete lični kod kontrolne liste, koji važi 60 dana, koji će vam trebati da biste podneli prijavu na mreži. Obavezno odštampajte stranicu koja sadrži vaš kod za buduću referencu. Stranica će takođe sadržati vodič za prijavu, procenjeni iznos školarine, spisak dokumenata koje ćete morati da podnesete uz vašu prijavu i smernice za sledeće korake.

4. Kada budete spremni da se prijavite, kreirajte miCIC nalog, gde ćete uneti svoj lični kod kontrolne liste. Tada ćete dobiti kontrolnu listu ličnih dokumenata koja vam omogućava da otpremite i pošaljete dokumente CIC-u.

5. Nakon što pripremite dokumente i obrazac za prijavu i platite naknade, popunjenu prijavu možete podneti CIC-u.

6. Neki kandidati će možda morati da prisustvuju intervjuu u svojoj lokalnoj kancelariji za vize.

7. Kada vaša prijava bude odobrena, dobićete uvodno pismo, dok će studenti iz zemalja kojima je potrebna elektronska dozvola za putovanje (eTA) i/ili viza za privremeni boravak biti izdata ako je potrebno. ETA će biti povezan sa vašim pasošem. Važno je da putujete sa pasošem koji ste koristili kada ste se prijavili za dozvolu za studiranje. ETA će važiti pet godina ili dok vam pasoš ne istekne, šta god prvo nastupi.

8. Predstavite ih zajedno sa pasošem, dokazom o svojim finansijama i pismom o prihvatanju (i bilo kojim drugim dokumentima koje ste savetovali da ponesete) Kanadskoj agenciji za granične usluge (CBSA) u Kanadi, koja će zatim izdati vašu kanadsku dozvolu za studiranje i omogućiti vam pristup u Kanadu. Potrebni dokumenti za studentsku vizu u Kanadi uključuju:

 • Popunjen obrazac za prijavu;
 • Originalno pismo prihvatanja sa univerziteta;
 • Važeći pasoš/putna isprava, koja vam takođe omogućava da se vratite u svoju zemlju. Ako živite u SAD-u, to nije neophodno;
 • Dve nedavne fotografije veličine pasoša, sa specifikacijama imena i datuma rođenja na poleđini;
 • Dokaz o finansijskoj podršci tokom studija koji predstavljaju: školarina+ 833 CAD/mesec (za sve provincije, osim Kvebeka) ili školarina + 917 CAD/mesec (Kvebek);
 • Pismo objašnjenja;
 • Ako nameravate da studirate u Kvebeku, biće vam potreban i Certificat d'acceptation du Kuebec, engleski i francuski prevodi za vaš dokument, izjava prevodioca i overenu kopiju originalnih dokumenata;
 • Dokaz da ste platili naknadu za studijsku dozvolu (KSNUMKS CAD).

Kada treba da se prijavite?

Vremena obrade variraju. Zavisi od vrste aplikacije koju pošaljete i gde se obrađuje. Papirne aplikacije obično traju otprilike dvostruko duže od onlajn aplikacija. Uvek se preporučuje da unapred proverite vreme obrade: http://www.cic.gc.ca/english/information/times/temp.asp

Jednom kada imate kanadsku dozvolu za studiranje, možete se prijaviti za obnovu iz Kanade ako odlučite da nastavite studije.

Vreme obrade

Mogućnosti za rad

Možete raditi u kampusu ili van njega do 20 sati tokom univerzitetskih semestara i puno radno vreme tokom pauze kao što su zimski ili letnji praznici, bez potrebe za radnom dozvolom. Da biste se kvalifikovali, morate imati važeću dozvolu za studiranje i biti redovni student. Takođe će vam trebati broj socijalnog osiguranja (SIN) iz Service Canada da biste radili u Kanadi ili da biste primali beneficije i usluge od vladinih programa. Vaša studijska dozvola će postati nevažeća 90 dana nakon što završite svoj studijski program, tako da ćete morati da steknete radnu dozvolu nakon diplomiranja ako želite da ostanete u Kanadi nakon studija i tražite posao. Ovo važi tri godine.

Sati nedeljno

20

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Kanadska studentska viza može se odbiti ako službenik za vizu sumnja da je svrha podnosioca predstavke za odlazak u Kanadu pogrešno predstavljena - ako kurs studija nije pravi razlog zbog kojeg se pojedinac prijavio. Još verovatnije, dokaz o obezbeđenim sredstvima može biti nedovoljan za očekivane troškove školarine, hrane, zakupa itd. Ili možda nije jasno adekvatan za zahtevani kurs studija.