Faculty of Architecture and Design, Slovak University of Technology in Bratislava

Uvod

Факултет

Студија

Истраживање

Међународне активности

Предавање архитектуре на СТУ почело је 1946. као одсек за архитектуру и конструкционо инжењерство. 1976. године почео је да функционише независни Архитектонски факултет.

На нашим универзитетским студијама у свим фазама и облицима студија, око 17.000 домаћих и страних студената на факултетима и институтима са седиштем у Братислави и Трнави.


СТУ је универзитет усмерен ка истраживању. Током свог постојања значајно је допринео развоју, ширењу и коришћењу научног знања.


Међународна сарадња је значајно подручје засновано на интерактивном контакту са образовним и истраживачким институцијама земаља широм света. Фокусиран је на заједничке пројекте у оквиру ЕУ.

Предавање архитектуре на СТУ започело је 1946, чинећи Архитектонски факултет (ФА) најновијим додатком Факултета Словачког технолошког универзитета (СТУ). У то време је основано Одељење за архитектуру и конструкционо инжењерство као део Огранка за конструкције на Словачкој политехници (СВШТ), који се данас назива Грађевински факултет. У наредних седамдесет година Факултет се трансформисао у виталну и конкурентну институцију и сваке године опслужује преко 1000 студената. Иако је под својим кровом држао студијске програме дизајна више од 25 година, 2020. године дизајн је стигао и до званичног наслова институције. Архитектонски факултет је преименован, а од септембра 2020. Факултет за архитектуру и дизајн почео је да пише своју нову заједничку историју.

Данас је Факултет за архитектуру и дизајн СТУ највећа образовна институција за архитекте и дизајнере у Словачкој. Профил факултета одражава универзитетска начела и успоставља услов за професионални учинак у матичној земљи и оквиру ЕУ. У том погледу постоји јасна оријентација да се архитекте, урбанисти и дизајнери припреме у креативном оквиру. Садашњи двогодишњи систем студија фокусира се на спремност дипломца. Наглашена је свест о уметничким и теоријским предметима, као и о разним техничким и дизајнерским предметима, од урбаног планирања до дизајна ентеријера.

Нудимо три студијска програма за међународне студенте, а енглески језик је студијски језик.

Рок за пријаву је 31. мај 2022. године за сва три студијска програма. Пријаве ће се подносити путем електронског система пријављивања који се отвара 1. априла 2022. Детаљне информације у вези са процесом пријема и полагањем испита можете пронаћи на профилима студијског програма Бацхелор , Мастер и ПхД .

Одражавајући глобалну пандемију ЦОВИД-19, поступак пријема и испитивања биће одржан у јуну 2021. године и биће у потпуности ОНЛИНЕ. Кандидати не морају физички путовати на преглед; могу да учествују на испиту из било ког дела света.

Факултет за архитектуру и дизајн смештен је у згради коју је пројектовао Емил Беллуш, најзначајнији словачки архитекта у 20. веку и оснивач школе по којој је названа сала „Аула професора Беллуш“ (настањена у оквиру колеџа). Поред таквих предаваоница, студији, рачунарска опрема и факултетска библиотека која чува значајне стручне књиге и часописе (многи који су међународно признати) могу се користити за развој креативних способности и професионалних вештина.

FAD STU","author_url":"","source":""}" />

Центри за подршку

Сервисни центри који подржавају активности Факултета:

Библиотека

Библиотека Факултета за архитектуру и дизајн Словачког технолошког универзитета у Братислави ( FAD STU ) је академска библиотека са високо специјализованим фондом који садржи домаћу и страну литературу (књиге, скрипте, периодику, речнике, дисертације итд.). Библиотека својим корисницима нуди бројне погодности - бесплатан приступ свим библиотечким залихама (укључујући приступ међународним он-лине базама података са пуним текстом или електронским верзијама стручних часописа), приступ најновијој литератури стеченој по темама студијских програма који се предају на факултету, савремене библиотечке и информативне услуге (библиотечки он-лине каталог, самопослужне машине за копирање и скенирање, бесплатан Ви-Фи приступ), удобан радни простор.

ЦЕДА (Дизајн за све)

Центар за дизајн за све основан је на Факултету за архитектуру и дизајн, Словачком технолошком универзитету у Братислави у јуну 2007. Његова мисија је стварање беспрекорног изграђеног окружења које могу да користе сви људи, без обзира на њихову старост, величина или способност.

ЦЕДА је посвећена принципу универзалног дизајна који људима у Словачкој омогућава да се интегришу у друштво које узима у обзир људску разлику и да најбоље комуницирају са својим окружењем.

Боди Цонсциоус Лаб

БЦД Лаб је истраживачки и образовни центар специјализован за дизајн тела свестан, са седиштем на Факултету за архитектуру и дизајн СТУ у Братислави. Пружа специјализовану обуку и истраживање у области дизајна и архитектуре. Овај истраживачки центар окупља архитекте, дизајнере, наставнике, студенте, истраживаче и практичаре из различитих области - дизајн ентеријера, архитектура, ергономија, неуроергономија, друштвене науке и медицина.

БЦД Лаб је мултидисциплинарни истраживачки тим фокусиран на дизајн свесног тела – однос између човека и његовог окружења. Наши чланови су стручњаци из области дизајна, архитектуре, ергономије, неуроергономије, друштвених наука и медицине. ФАД СТУ ","аутхор_урл":"","соурце":""}" />

Центар за одрживу и ефикасну архитектуру - "Архитектура 2020"

Центар за одрживу и ефикасну архитектуру - „Архитектура 2020“ (у даљем тексту А2к20) је истраживање и обука на Факултету за архитектуру и дизајн СТУ. То је специјализовано одељење Факултета, које спроводи истраживачке и образовне активности у пољу архитектонског дизајна испуњавајући критеријуме Директиве о енергетским својствима зграда 2010/31 / ЕУ за нове грађевине након 2020. године, са нагласком на одрживости и поштовању Животна средина.

А2к20 повезује истраживаче са различитих института (а евентуално и са других факултета и институција) у сарадњи са иЕПД (Институт за пасивне куће), СКГБЦ (Словачко веће за зелену изградњу), АрТУР (Архитектура за одрживи развој) и другим професионалним организацијама.

Образовни и истраживачки центар у Банској Штиавници

Факултет за архитектуру и дизајн такође нуди могућности фокусираног рада у свом специјализованом образовном и истраживачком центру у срцу града Банске Штиавнице који је под заштитом УНЕСЦО-а. У аутентичној историјској кући (стварно обновљеној од стране студената) Факултет може да прими до 30 студената и 10 чланова особља током радионица или специјализованих курсева током целе године. ФАД СТУ ","аутхор_урл":"","соурце":""}" />

Модел симулација лабораторија

Лабораторија за симулацију модела Факултета за архитектуру и дизајн СТУ у Попраду има активности усмерене на ЦАД и регионална питања.

Lokacije

  • Námestie slobody 19, 81245, Bratislava

Pitanja