Keystone logo
© Prague Film School / Ali Shreim
Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Uvod

„Od početka studija učinio sam svojim principom da kad god nađem ispravnije mišljenje, odmah ću napustiti svoje, manje korektno mišljenje i radosno prihvatiti mišljenje koje je opravdanije, znajući da je sve što znamo samo beskonačni fragment onoga što ne znamo.“

Jan Hus, filozof i reformator Crkve, alumnus Fakulteta umetnosti

Fakultet umetnosti na Karlovom univerzitetu je trenutno jedna od najvećih i najznačajnijih istraživačkih i obrazovnih institucija u umetnosti i humanističkih nauka u centralnoj Evropi. Fakultet je 1348. godine osnovao češki kralj i kasnije car Svetog rimskog carstva Karlo IV koji ga je uspostavio kao jedan od četiri fakulteta praškog univerziteta, kasnije nazvan po njemu Karlov univerzitet — najstariji univerzitet u centralnoj Evropi istočno od Francuske i severno od Alpa. Otkako je to intelektualno središte čeških zemalja: alumni Fakulteta, njihova dela i ideje oblikuju češko društvo i kulturu, a u ključnim trenucima češke istorije, Fakultet umetnosti je uvek bio u samom srcu događaja.

Da li ste znali da...

... Odeljenje za egipatske studije radi u Egiptu poslednjih pedeset godina i napravio je značajna otkrića? Njihovo otkriće grobnice nepoznate egipatske kraljice u Abusiru u jesen 2014. godine proglašeno je jednim od 10 najvećih arheoloških nalaza 2014. godine.

... 2014. godine profesor Tomaš Halik dobio je prestižnu nagradu Templeton, dodeljena ljudima koji su „dali izuzetan doprinos afirmaciji duhovne dimenzije života“?

... Profesor Martin Hilski preveo je kompletna dela Vilijama Šekspira na češki?

Istorija

Fakultet umetnosti je osnovan kao jedan od četiri originalna fakulteta Karlovog univerziteta - najstarija institucija visokog obrazovanja u centralnoj Evropi - po pitanju Fondacije povelje 7. aprila 1348. Karlo IV je, u potrazi za svojom državnom i dinastičkom politikom, nastojao da uspostavi Kraljevinu Bohemiju kao središte Svetog rimskog carstva. Plan mu je bio da koncentriše naučnike iz zemlje i inostranstva u Pragu, koji je postao njegov rezidencijalni grad i tako ojačao bazu njegove moći. U predhusitskim vremenima dve trećine svih studenata univerziteta bili su studenti Umetničkog fakulteta gde su stekli znanja potrebna da bi mogli da studiraju na ostala tri fakulteta (teologija, medicina, pravo). Jedna od privilegija koje je uživao fakultet bilo je pravo da daju magistarske i doktorske studije koje imaju pravo svoje nosioce da predaju na bilo kom evropskom univerzitetu.

Tokom dva veka nakon husitskih ratova, Fakultet liberalnih umetnosti bio je srce celog univerziteta. Od sedamnaestog veka zvao se Filozofski fakultet. Od početka do sredine devetnaestog veka služio je kao fakultet čiji je program osmišljen da obezbedi pripremno visoko obrazovanje budućim studentima ostalih fakulteta. Od osamnaestog veka pa nadalje, broj akademskih disciplina počeo je da raste: pored filozofije, bilo je moguće proučavati estetiku, matematiku, astronomiju, prirodne nauke, inženjerstvo, ekonomiju, obrazovanje i istoriju. U devetnaestom veku, osim orijentalnih studija, arheologije i religijskih studija, došlo je do značajnih dešavanja u oblasti filologije, a uvedeni su i stepeni na češkom, italijanskom, francuskom, engleskom i hebrejskom jeziku. Nakon reformi 1849—1850, fakultet je oslobođen svoje propedevske funkcije i stekao ravnopravnost sa ostalim fakultetima. Godine 1897. ženama je dozvoljeno da studiraju na Filozofskom fakultetu.

Fakultet je zadržao svoj značaj u češkim zemljama i nakon podele Praškog univerziteta u češki deo i nemačkog dela 1882. godine. Tokom takozvane Prve Čehoslovačke Republike (1918—1938) život univerziteta oblikovan je posebno otcepljenjem Prirodno-matematičkog fakulteta 1920. godine i sticanjem nove zgrade na nasipu Vltave - one u kojoj još uvek nalazite većinu odeljenja i predavališta. Zatvaranje Fakulteta nacističkom okupacijom 1939. godine usledio je brutalni progon i nastavnika i studenata. Produktivne, entuzijastične godine nakon završetka Drugog svetskog rata došlo je do nasilnog kraja 1948. godine komunističkim pučem d' etat i narednih četrdeset godina komunističkog režima. Prisilni odlazak desetina izvanrednih nastavnika i uvođenje marksističko-lenjinističkih predmeta rezultirali su brzim padom istraživanja i nastave. Nade za široko rasprostranjenu društvenu promenu krajem 1960-ih, tzv. „Praško proleće“ tokom kojeg je Fakultet počeo da poziva nazad značajne ličnosti tog vremena, kao što je filozof Jan Patočka, srušene su sovjetskom invazijom avgusta 1968. godine. Januara 1969. godine, Jan Palah, student Fakulteta, izvršio je samoubistvo samožrtvovanjem u političkom protestu. Trg na kome se nalazi glavna zgrada i centralna biblioteka Fakulteta umetnosti nose njegovo ime. Nakon pada komunističkog režima i odlaska svojih kompromitovanih sledbenika 1989. godine, Fakultet se ponovo etablirao kao jedna od najprestižnijih institucija u humanističkim naukama kako u Češkoj, tako i u srednjoj Evropi.

Stipendije i finansiranje

Lokacije

  • Prague

    Faculty of Arts Charles University in Prague Jan Palach Square 2 116 38 Prague 1, , Prague

Pitanja