Keystone logo
University of Evora

University of Evora

University of Evora

Uvod

University of Evora јe јavni univerzitet u Evori, Portugal. To јe drugi naјstariјi univerzitet u zemlji, osnovan 1559. od strane kardinala henriјa, a status univerziteta јe dobio u aprilu iste godine od pape Pavla IV, kao shto јe dokumentovano u njegovoј papskoј buli Tsum a nobis.

Misiјa

Univerzitet u Evori јe јedan od univerziteta koјi pripadaјu portugalskom јavnom sistemu visokog obrazovanja. Kao takva, njegova misiјa ukljuchuјe:

 • Proizvodnja znanja kroz nauchna i umetnichka istrazhivanja, eksperimentisanje i tehnoloshki i humanistichki razvoј;
 • Sotsiјalizatsiјa znanja, obezbeђuјuћi traditsionalnoј studentskoј populatsiјi, kao i radnoј populatsiјi, akademske kvalifikatsiјe kroz osnovne, magistarske i doktorske kurseve, ad hots kurseve obuke i neformalne obuke tokom tselog zhivota;
 • Prenoshenje znanja zaјednitsi, podstitsanje inovatsiјa i poslovne konkurentnosti, modernizatsiјa јavnih usluga, kao i drushtveni i kulturni razvoј shire zaјednitse.

Viziјa

Viziјa Univerziteta Evora favorizuјe pozadinu regiona, Alenteјo, u koјem posluјe, biraјuћi ga kao zheljenu metu svoјih napora da sotsiјalizuјe znanje; deli identichne ljudske, kulturne i nauchne vrednosti sa Evropskom zaјednitsom; dati prioritet strateshkim savezima sa susednim regionima; nastoјi da proshiri svoјu misiјu na zemlje portugalskog govornog podruchјa, ne zaboravljaјuћi istovremeno na aktuelne izazove u vezi sa globalnim „svetom“ za koјi studenti moraјu biti dobro pripremljeni.

Vrednosti

Univerzitet u Evori usvaјa printsip slobodne „ispitivanja“ kako ga јe definisao Anri Poenkare, u potrazi za zadatsima koјi proizilaze iz njegove misiјe:

„Razmishljanje se nikada ne sme potchiniti, ni dogmi, ni partiјi, ni strasti, ni interesu, ni unapred zamishljenoј ideјi, ni bilo chemu, ako ne samim chinjenitsama, јer da bi se potchinilo bilo shta drugo, bio bi kraј njegovog postoјanja.”

Shtavishe, sushtinske vrednosti Univerziteta u Evori su:

 • Poshtovanje ljudskog dostoјanstva;
 • Akademska sloboda;
 • Individualne zasluge;
 • Strogost u izvrshavanju bilo kog zadatka;
 • Demokratiјa koјa јe u osnovi odluke;
 • Odsustvo drushtvene, etnichke ili konfesionalne diskriminatsiјe.

Antshor Areas

Imaјuћi kao svoјu misiјu prenoshenje i proizvodnju znanja, i zasnivaјuћi svoјe strategiјe na regionalnom kontekstu u koјem posluјe, Univerzitet u Evori zasniva svoј uchinak na 4 glavna podruchјa koјa ga razlikuјu od drugih portugalskih јavnih visokoshkolskih institutsiјa.

 • Mediteran i zhivotna sredina: zasnovano na ideјi da јe vazhniјe od poznavanja teritoriјe i njenih geoklimatskih karakteristika sachuvati ovaј kulturni prostor koјi јe rezultat bogatog tsivilizatsiјskog spoјa koјi nam јe ostavio u amanet svoјe nasleђe i traditsiјu.
 • Materiјalno, nemateriјalno i ljudsko nasleђe: slavi razlichite vrste izraza, praksi, znanja i reprezentatsiјa koјe, prenose se sa generatsiјe na generatsiјu, manifestuјu oseћaј identiteta i doprinose poshtovanju kulturne raznolikosti i ljudske kreativnosti.
 • Putevi zhivota i blagostanja: promovishe, u oblasti zdravlja, pluralni pristup koјi se fokusira na spetsiјalizovanu obuku i vodi rachuna o brizi za kvalitet zhivota poјedintsa.
 • Vazduhoplovstvo i digitalna transformatsiјa: podstiche, s pogledom na buduћnost, tehnoloshku evolutsiјu i transverzalnu na sve oblasti drushtva.

Statistika

UE u brojevima

 • Studenti
  8060 studenata, 1520 stranih studenata
 • Bachelor
  39
 • Master Degrees
  56
 • Doktorske diplome
  31
 • Istraživačke jedinice
  18
 • Publikacije
  26238 Naučne publikacije dostupne u Naučnom repozitoriju UE
 • Protokoli saradnje
  1482

  Prijem

  Prijave se moraju podneti na mreži putem integrisanog informacionog sistema Univerziteta u (SIIUE) u okviru kalendara za podnošenje zahteva za prihvatanje i prijem na Univerzitet Evora.

  Master i postdiplomske diplome

  Kandidati

  Nacionalni i međunarodni studenti mogu se prijaviti za ciklus studija koji vode do master ili postdiplomskog studija ako:

  • Oni imaju diplomu ili pravni ekvivalent;
  • Oni imaju inostranu akademsku diplomu nagrađenu nakon završetka prvog ciklusa studija strukturiranih od strane države potpisnice u skladu sa principima Bolonjskog procesa;
  • Oni imaju inostranog univerzitetsku diplomu koja je priznata kao ispunjavanje zahteva diplomu od strane naučnog ili tehničko-naučnog odbora škole;
  • Imaju akademski, naučni ili karijerni nastavni plan i program koji je priznat kao potvrda o njihovoj sposobnosti da prate plan studija koji je definisao Naučni ili Tehničko-naučni odbor škole. Kandidati će morati da zatraže da se njihov nastavni plan i program prizna prilikom prijave.

  Kandidati moraju zatražiti priznanje svoje sposobnosti da pohađaju master ili postdiplomski kurs od strane Naučnog ili Tehničko-naučnog odbora škole u svom prijavnom obrascu. Priznanje će važiti samo za prihvatanje studijskih ciklusa koji dovode do master ili postdiplomskog stepena i ne daju ekvivalenciju na diplomu ili priznanje za bilo koje druge svrhe.

  Posebni uslovi za ulazak za određene kurseve mogu se odrediti u obaveštenjima o otvaranju svakog kursa. Kandidati koji ne ispunjavaju te uslove neće se razmatrati za prijem.

  Kako se prijaviti

  Prijave za master i postdiplomske studije moraju se podneti popunjavanjem odgovarajućeg obrasca.

  • Korak 1: Registrujte se na mreži
  • Korak 2: Popunite obrazac za prijavu

  Uz prijavu se moraju podneti sledeći dokumenti:

  • Diploma prvostupnika, overena, koja sadrži konačni prosek ocene (osim habilitacija stečenih na Universidade de Evora;
  • dokument koji izdaje visokoškolska ustanova koja je dodelila stepen koji dokazuje prosek završetka ako prosek nije uključen u diplomu stepena;
  • Transkript evidencija (dokument sa jedinicama kursa diskriminisanim odgovarajućim ocenama i ECTS) - studenti koji su stekli diplomu na Universidade de Evora su izuzeti;
  • dokument koji izdaje visokoškolska ustanova, Ministarstvo ili Ambasada, koji je dodelio stepen kojim se dokazuje prosek završenog (ako prosek nije uključen u diplomu stepena) i skalu ocenjivanja koja se koristi u toj ustanovi, kojom se utvrđuje minimalna klasifikacija koja odgovara odobrenju (u slučaju da se ne pojavi u potvrdi o kvalifikaciji), u slučaju da ima inostrane kvalifikacije. Ova deklaracija je neophodna, u slučaju da nije uključena u sertifikat stepena, za konverziju konačnog proseka dobijenog u stepenu u portugalsku skalu. Bez ovog dokumenta, Međunarodna studentska stipendija za zasluge nikada ne može biti dodeljena;
  • životopis;
  • dokument dokaz o prijavi Protokola (ako je primenljivo);
  • Ako ste državljanin zemlje koja nije članica EU, dokument kojim se potvrđuje da ne uživate međunarodni status studenta (u skladu sa članom 3. Uredbe-zakona 62/2018), ali spadate pod jedan od kriterijuma na koje se takav status ne odnosi
  • potvrda o odobrenju na testovima usmenog i pismenog savladavanja portugalskog jezika i savladavanje suštinskih pravila logičke i kritičke argumentacije, u slučaju da su položili ove testove u drugoj visokoškolskoj ustanovi, primenjivo samo na kandidate za magistarske studije koji daju stručnu kvalifikaciju za nastavu u predškolskom obrazovanju i osnovnom i srednjem obrazovanju;

  Dodatni dokumenti mogu biti potrebni za podnošenje prijave ako je naveden u obaveštenju o objavljivanju kursa (Edital).

  Digitalizovani dokumenti podneseni uz prijavu koji se tiču inostranog obrazovanja, osim onih stečenih u zemljama Evropske unije, moraju biti odobreni od strane Haškog apostila (Haška konvencija od 5. oktobra 1962) od strane portugalskog konzulata ili ambasade u zemlji u kojoj su kvalifikacije stečene. Dokument takođe mora da sadrži overeni potpis, pečat ili pečat institucije koja je dodelila kvalifikacije. Originalni kvalifikacioni dokumenti, tačno onako kako su podneseni uz prijavu, moraju se poslati poštom na adresu Akademske službe Universidade de Evora kako je navedeno na veb lokaciji UE u tri uzastopna dana, nasleđujući rezultate serijacije aplikacije. Nakon toga, dokumenti će biti vraćeni nakon što student nastavi da lično potvrdi svoj lični dokument u akademskim službama. Alternativno, kopije dokumenata se prihvataju sve dok je overena od strane pravno nadležne institucije kako bi se potvrdilo da su navedene kopije verna reprodukcija originalnog dokumenta. Upis će biti poništen ako Univerzitet ne primi dokumentaciju za prijavu u roku od 30 uzastopnih dana nakon registracije upisa. Pored toga, plasman u UE će biti poništen i podnosilac prijave će izgubiti slobodno mesto.

  U slučaju kvalifikacionih dokumenata dobijenih u državama članicama Evropske unije, njihove originalne verzije moraju se lično predstaviti Akademskim službama UE u roku od trideset uzastopnih dana nakon registracije upisa, koji će zatim nastaviti sa autentifikacijom njegovih kopija i vraćanje originalnih dokumenata podnosiocu zahteva. Alternativno, kopije dokumenta koji su propisno ovjereni ovjerenom ili pravno sposobnom insituacijom da to učine (kao CTT, notari, advokati, advokati, kancelarije za civilnu registraciju, parohijski saveti, privredne komore i industrije) prema članu 38. uredbe-zakona br. 76-A/2006 od 29. maja.

  Ako dokumenti za prijavu nisu napisani na portugalskom, španskom, italijanskom, francuskom ili engleskom jeziku, Akademskim službama mora se predočiti službeni prevod koji izdaje ovjereni i zakonski sposobni (službeni prevodilac priznat od strane portugalskih diplomatskih predstavnika ili notara).

  U slučaju da kvalifikacioni dokumenti nemaju pominjanje proseka završnog stepena ili ako navedena klasifikacija ne odgovara skali evaluacije od 0-20, mora se predočiti dokument koji izdaje nadređena obrazovna ustanova ili Ministarstvo prosvete zemlje u kojoj je kvalifikacija dobijena, i treba da opiše konačnu prosečnu klasifikaciju. Ocena će biti konvertovana u skladu sa pravilima člana 7 Uredbe o prijavi. Ako se ovaj dokument ne podnese, pripisuje se konačna klasifikacija od 10 vrednosti (u skali od 0-20) sve dok podnosilac prijave podnese dokument dokaz o stečenim kvalifikacionim stepenima kako bi se prijave serijale i za kalkulacije u vezi sa dodeljivanjem stipendija međunarodnih studenata.

  Lokacije

  • Evora

   Largo dos Colegiais,2, 7004-516, Evora

   Pitanja