Jan Dlugosz University

Uvod

Jan Dlugosz University у Ченстохови је јавни универзитет, чија историја сеже до 1971. године. Тренутно универзитет садржи 4 факултета са више од 40 области студија, са звањем дипломираних, магистарских и докторских студија. Нуди постдипломске студије


Тхе Алма Матер…

ЈДУ је бивша школа за високо образовање наставника, која је трансформисана у универзитет. Догађај, толико важан за читаву академску заједницу Цзестоцхова, прослављен је 1. октобра 2004.

Историја наше Алма Матер сеже до 1971. године. Након тадашње одлуке Савета министара, основан је Учитељски факултет. 1974. године трансформисана је у Вишу учитељску школу. Запослени на Универзитету који памте тај историјски догађај за Ченстохову и регион, истичу да је успостављање дипломиране хуманистичке школе од великог значаја за град који се брзо развија. Многи признају да је то била одлука без преседана, јер су те дане власти показале много повољнији однос према техничким универзитетима. Дипломирани инжењерски инжењери били су у потражњи динамичним развојем индустријских постројења у региону. Прве дипломе за завршетак студија стручног образовања и оспособљавања додељене су 1973. Прве дипломе магистра уметности и магистара науке издале су школске власти 1977.

Почеци наше Алма Матер били су прилично скромни. Колеџ и рани ХТЕС имали су само два факултета: факултет за математику и природне науке и педагошки факултет.

Последњих 50 година Jan Dlugosz University развијао се брзо и јачао. Сада Универзитет чини 4 факултета: Филолошко-историјски факултет, Математички и природни факултет, Педагошки факултет, Факултет уметности и две интер-факултетске наставне целине: Студијски центар страног језика и Физичко васпитање и Спортски центар. Тренутно Jan Dlugosz University нуди преко 40 области студија о:

  • Програми првог циклуса (додипломски студиј) са дипломама.
  • Програми другог циклуса (постдипломске студије) са магистарским, као и дипломама инжењера.
  • Програми трећег циклуса: из хемије, физике, историје, књижевности и лингвистике.

Штавише, на ЈДУ постоји преко 60 облика постдипломских програма.

Универзитет има право да додијели постдокторску диплому историје. У току је поступак за стицање права на доделу додатних потврда у другим областима студирања.

Снага Алма Матер-а је особље које напорно ради на проширивању и консолидацији достигнућа Универзитета. Тренутно ЈДУ запошљава 648 наставника. Међу њима је 440 академика и 148 независних, од којих је 30 титуларних (редовних) професора.

ЈДУ је укључен у популаризацију образовања у различитим облицима код старијих људи. Око 650 студената - пензионера наше заједнице похађа различите курсеве које нуди Универзитет за треће доба.Анастасииа Гепп / Пекелс

Сарадња са страним академским центрима важан је елемент препознавања и класификације било које школе. Наша Алма Матер има дугу и богату традицију на овом пољу. До сада су власти ЈДУ закључиле више споразума о сарадњи са различитим центрима науке и истраживања широм света. Сурадња је резултирала програмима размјене за студенте и академско особље. Резултати примјене бројних билатералних споразума и заједничког финансирања истраживачких пројеката у пракси се примјењују и у цивилној инжењерству и у војној индустрији.

Главна библиотека је право богатство Универзитета. Његова збирка садржи скоро 300 хиљада предмета, односно књига, научних часописа, докумената и збирке посебних наслова. Библиотекари су врло активни у пропагирању читања; организују бројне изложбе посвећене питањима важним за регион, историју и уметност.

Академици могу објавити све резултате свог истраживања у издавачкој кући Jan Dlugosz University , која је препозната не само на регионалној и националној него и на међународној разини. Њени представници учествују на најважнијим сајмовима књига у Пољској и Европи. Кућа пружа публикације посвећене различитим областима студија.

ЈДУ се може похвалити планетаријумом, новом атракцијом за студенте и све становнике региона Цзестоцхова, која је опремљена једним од технолошки најнапреднијих пројекцијских инструмената на свету.

Академски спорт се брзо развија. Студенти-спортисти ЈДУ такмиче се у спортским догађајима које организују академски центри широм земље и иностранства. Они су сврстани међу најбоље спортисте и спортисте свих универзитета у Пољској.

Академске власти наше Алма Матер пажљиво прате политичке и друштвене трансформације које се дешавају у Пољској и Европи, посебно брзо мењајуће захтеве тржишта рада, што је пресудни фактор у прилагођавању образовне понуде Универзитета. Дакле, академици ЈДУ уводе нове системе образовања и сарадњу са страним образовним центрима, не само са земљама чланицама Европске уније већ и са државама ван Уније, нпр. У источној Европи.

Lokacije

  • Jerzego Waszyngtona,4/8, 42-217, Częstochowa

Pitanja