Max Planck Institute for Brain Research

Uvod

Институт Max Planck Institute for Brain Research је основна научна и научна установа која се фокусира на разумијевање мозга. Људски мозак је изразито сложена машина, састављена од око сто милијарди неурона и трилиона веза, или синапси између њих. Из таквог система, као магично, настају перцепција, понашање и мисли. Мозак се често описује као "најкомплекснија машина у познатом универзуму".

Мозгови су производи еволуције, одговор биолошких организама на изборни притисак. Сходно томе, мозгови решавају многе комплексне, али специјализоване проблеме: пронаћи храну, идентификују и избегавају опасност, уче и препознају родитеље, уче из прошлих удружења, предвиде блиску будућност, комуницирају и у неколико врста преносе знање. Све то изгледа тако једноставно. Ипак, знамо да су ови проблеми сложени, јер су наши покушаји да их решимо вештачким машинама до сада разочаравају. Данашњи рачунари постају бољи у решавању проблема чистог рачунања (на пример, шах). Али су још увијек сиромашни у рјешавању задатака, карактера или препознавања лица, операција које наши мозгови не раде без напора. А мозак ради са врло мало снаге (око 30В код људи). То су тријумф ефикасности.

Проучавање и разумевање мозга је важно из више разлога. Прво, то је фасцинантан научни изазов. Због разноврсности и сложености основних проблема са којима се сусрећемо, савремена неурознаност је интердисциплинарна научна пар екцелленце, која укључује молекуларне биологе, биокемисте, генетичаре, електрофизиологе, етологе, психологе, физичаре, рачунарске науке, инжењере и математичаре. Разумијевање мозга захтева редукционистичке приступе као и синтетичке. Једноставно речено, то је запањујући и интересантан изазов за научнике са страстом за темељна истраживања.

Друго, разумевање мозга је од највећег значаја за медицину. Подаци из Светске здравствене организације показују да су психијатријске и неуролошке болести један од главних узрока инвалидитета и болести. Заиста, 2005. године поремећаји мозга представљају 35% економског оптерећења свих болести на европском континенту. Док наш институт није здравствена установа, знање које производимо (нпр. На механизмима неуралног развоја, синаптичке пластичности или динамике мозга) од суштинског је значаја за примјењене неуролошке истраживања (нпр. Неуродегенеративне болести, психијатријске поремећаје).

Наш циљ је да будемо институција у којој неки од најбољих научника на свијету раде заједно да разумеју операције и функцију нервних система. Наш научни фокус је на круговима или мрежама интерактивних делова-молекула у неурону, неуронима у локалном кругу, комуникацији између кола и круга. Експериментални рад на Институту се одвија на не примарним животињским врстама (нпр. Пацовима и мишевима, рибама), у интердисциплинарном, интерактивном окружењу, смјештеном у срцу кампа природних наука Универзитета Гоетхе у Франкфурту на Мајни. Наши непосредни суседи и научни партнери су Одсек за биологију, хемију и физику на Гоетхе универзитету, Франкфурту институт за напредне студије (ФИАС) и Мак Планцк институт за биофизику. Такође имамо блиске односе са медицинском науку и рачунарском науку (Центром за научно рачунарство) и математичким одељењима Универзитета Гоетхе и институтом Ернст Струнгманн чији је фокус на когнитивној неурознаности.

Lokacije

  • Max-von-Laue-Straße 4, 60438, , Frankfurt

  • Deutschordenstraße 46, 60528, , Frankfurt

Pitanja